Κυπριακό: Χωρίς τον Γκουτέρες η σημερινή Διάσκεψη

Κυπριακό: Χωρίς τον Γκουτέρες η σημερινή Διάσκεψη

«Αν η τουρκική πλευρά μετακινηθεί σε βασικά θέματα, μπορεί και να υπάρξει πρόοδος» δήλωσε ο Ν. Αναστασιάδης

Χωρίς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ξεκινά σήμερα στις 11 το πρωί στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας η Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Κατά τη χθεσινή ημέρα, η παρουσία του κ. Γκουτέρες κρίθηκε καταλυτική αφού κατάφερε να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα των προηγούμενων ημερών και να ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας για πιο ειρηνικό και ουσιαστικό διάλογο. Ο ίδιος ο γγ του ΟΗΕ ωστόσο έχει δηλώσει ότι εάν χρειαστεί θα επιστρέψει.

Φως στο τούνελ του Κυπριακού στο πάρα πέντε

Χθες, πριν από το δείπνο όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας  Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι «ακόμα δεν έχει σημειωθεί πρόοδος» αλλά «αν η τουρκική πλευρά μετακινηθεί σε βασικά θέματα που ενδιαφέρουν την ελληνοκυπριακή κοινότητα μπορεί και να υπάρξει».

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο Κύπρου, μετά την σημερινή Διάσκεψη, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη βδομάδα με τη συμμετοχή ηγετών, τεχνοκρατών και των εγγυητριών δυνάμεων στο επίπεδο των ΥΠΕΞ με στόχο να γίνει δουλειά στο θέμα των εγγυήσεων, ενώ στα εσωτερικά κεφάλαια να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος και συγκλίσεις.

Σύμφωνα με πηγές, εκείνο που θα κρίνει την κατάληξη της παρούσας προσπάθειας είναι το αποτέλεσμα της διαβούλευσης για τον μηχανισμό υλοποίησης και παρακολούθησης της λύσης.

Χθες ο ΓΓ του ΟΗΕ, επικέντρωσε την προσοχή του στην πρόοδο που πρέπει να επιτευχθεί στο θέμα της Ασφάλειας και αποχώρησης στρατευμάτων και εφαρμογή και διασφάλιση της υλοποίησης της λύσης.

Την ίδια ώρα, κάλεσε τους δύο ηγέτες στα θέματα εσωτερικών κεφαλαίων, να επικεντρωθούν στον στόχο επίτευξης περαιτέρω προόδου και συγκλήσεων.