ΟΗΕ για Κυπριακό: Στο Κρανς Μοντανά χάθηκε μια «ιστορική ευκαιρία»

ΟΗΕ για Κυπριακό: Στο Κρανς Μοντανά χάθηκε μια «ιστορική ευκαιρία»

Ίσες αποστάσεις από όλα τα μέρη κρατάει ο Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έκθεση του για το Κυπριακό κρατάει ίσες αποστάσεις, δεν επιρρίπτει ευθύνες για το αδιέξοδο στη διάσκεψη του Κρανς Μοντανά τον περασμένο Ιούλιο, και επαναλαμβάνει την ετοιμότητα του ιδίου και του διεθνούς οργανισμού να βοηθήσουν τις πλευρές, εάν αποφασίσουν από κοινού να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις για να ολοκληρωθεί, όπως σημειώνει, η «στρατηγική συμφωνία, που διαμορφώθηκε στο Κρανς Μοντανά».

Στην έκθεση, αντίγραφο της οποίας δόθηκε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα κυκλοφορήσει εντός των ημερών, ο γ.γ. του ΟΗΕ, σύμφωνα με το ΡΙΚ ,υποστηρίζει ότι στο Κρανς Μοντανά χάθηκε μια «ιστορική ευκαιρία».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες διατυπώνει την άποψη ότι «το Κυπριακό είχε φτάσει πολύ κοντά στη λύση και ότι αυτό δεν επιτεύχθηκε λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης από τα μέρη».

Ο γ.γ. του ΟΗΕ καταγράφει αναλυτικά όλη την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας, σημειώνοντας «την πρόοδο που επιτεύχθηκε και τις διαφορές που εξακολουθούσαν να υπάρχουν σε κάθε κεφάλαιο».