Επιστρέφει στην Κύπρο ο Άιντε – Δε δημοσιοποιεί τα πρακτικά ο Αναστασιάδης

Επιστρέφει στην Κύπρο ο Άιντε – Δε δημοσιοποιεί τα πρακτικά ο Αναστασιάδης

Οι δηλώσεις του ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να αποδεχθεί τερματισμό των εγγυήσεων και δεν έφταιγε για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, προκάλεσε την οργή του Ν. Αναστασιάδη

Λίγο μετά  την σημερινή ανακοίνωση της Κύπρου, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δώσει στην δημοσιότητα  αποσπάσματα του κρίσιμου δείπνου της 6ης Ιουλίου, στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντανά, προκειμένου «να αποκαλυφθεί ποιος λέει την αλήθεια» για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στην Κύπρο για νέο κύκλο επαφών με τις δύο πλευρές.

Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως θα επιστρέψει στην Κύπρο για να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις, αφού προηγουμένως ενημερώσει τον γ.γ. του ΟΗΕ. Επίσης δήλωσε ότι προχθές «μοιράστηκε με τους δύο ηγέτες τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη και τους τόνισε πως παραμένει πεπεισμένος ότι η καλύτερη ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού είναι μέσα από τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών».

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Κύπρου αποφάσισε να μην προχωρήσει τελικά στη δημοσιοποίηση αποσπασμάτων των πρακτικών - όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα - ανταποκρινόμενος σε έκκληση του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στη δημοσιότητα πρακτικά από την Ελβετία για «να αποκαλυφθεί ποιος λέει την αλήθεια»

Ο κ. Αναστασιάδης σε γραπτή δήλωση που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι παρόλα αυτά «τα πρακτικά θα τα δώσει στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α) και θα ενημερώσει και το Εθνικό Συμβούλιο». Επίσης, θα αποστείλει τα πρακτικά στον πρόεδρο του ΣΑ, στον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών και τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιπλέον, επιμένει στο θέμα του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗ , τονίζοντας ότι «οι συνεχιζόμενες δημόσιες επιλεκτικές αναφορές του κ. Άιντε είναι σε πλήρη αντίθεση με τις κατ΄ ιδίαν επεξηγήσεις, που έδωσε κατά την πρόσφατη συνάντηση μας στις 24 Ιουλίου».

Την Δευτέρα ο ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και στη συνέχεια αναχώρησε από το νησί.

Οι δηλώσεις του ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να αποδεχθεί τερματισμό των εγγυήσεων και δεν έφταιγε αυτή για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις (αν και  δεν ήταν έτοιμη να αποδεχτεί την αποχώρηση του κατοχικού στρατού αμέσως), προκάλεσε την οργή του Ν. Αναστασιάδη που τον αποκάλεσε ψεύτη και αποφάσισε να δώσει στην δημοσιότητα μέρος των πρακτικών.

Επίσης, κατά το προχθεσινό του ταξίδι στην Κύπρο, ο  Άιντε επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι φεύγει από τη θέση του ειδικού αντιποροσώπου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, κάτι το οποίο ακουγόταν έντονα μετά την κατάρρευση των συνομιλιών πριν δύο εβδομάδες στην Ελβετία.

Ο ίδιος δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του για να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές στη Νορβηγία, ενώ ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να προετοιμάσει τον διάδοχό του.