Φως στο τούνελ του Κυπριακού στο πάρα πέντε

Φως στο τούνελ του Κυπριακού στο πάρα πέντε

Κοινός στόχος να είναι η Κύπρος ένα φυσιολογικό κράτος, όπως κάθε κράτος-μέλος του ΟΗΕ

Καταλυτική όπως φαίνεται υπήρξε η σημερινή παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Διάσκεψη για το Κυπριακό στο ζήτημα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας,  ανατρέποντας το δυσμενές κλίμα που είχε δημιουργηθεί χθες, ύστερα από  τις σκληρές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι αυτή είναι η τελευταία Διάσκεψη για το Κυπριακό και ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να συναινέσει σε άρση των εγγυήσεων και στην πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης όλων των πλευρών,  ο  Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ μίλησε για κάποιες νέες θέσεις που δείχνουν ευελιξία σε κάποιες πτυχές του θέματος της ασφάλειας.

«Οι συζητήσεις τις τελευταίες μέρες έδειξαν ότι υπάρχει δέσμευση να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι η ασφάλεια της μίας κοινότητας δεν θα πρέπει να είναι σε βάρος της άλλης» πρόσθεσε.

O Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι  σημειώθηκε αργή αλλά σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει, επισημαίνοντας ότι όλοι οι συμμετέχοντες φέρουν την ευθύνη να αδράξουν την ευκαιρία και να φθάσουν σε μία ολοκληρωτική διευθέτηση του Κυπριακού.

Υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής οι ηγέτες ανταποκρίθηκαν σε σημαντικές προκλήσεις και έχουν σημειώσει μία άνευ προηγουμένου πρόοδο, χαιρετίζοντας την αποφασιστικότητα και το κοινό όραμα που κυριάρχησε στη Διάσκεψη.

Ωστόσο τόνισε ότι δεν έχουν ακόμη επιλυθεί κάποια «ευαίσθητα και δύσκολα» ζητήματα.

«θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι θετικό και βιώσιμο, δεν θέλουμε μια λανθασμένη συμφωνία που δεν θα διαρκέσει» τόνισε ο γγ του ΟΗΕ.

Το στίγμα των νέων δεδομένων που ανοίγουν εκ νέου τον δρόμο των διαπραγματεύσεων έδωσαν νωρίτερα τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Η παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ ήταν πολύ χρήσιμη και ωφέλιμη, ταξινόμησε τα ζητήματα» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς εξερχόμενος και πρόσθεσε: «Κουβεντιάσαμε τρόπους που θα ασχοληθούμε με επιμέρους προβλήματα-κλειδιά, που αναφέρονται στις δύο συνθήκες Ασφάλειας και Εγγυήσεων. Και ο στόχος, όπως τον περιέγραψε και ο ίδιος, είναι από την αρχή να είναι η Κύπρος ένα φυσιολογικό κράτος, όπως κάθε κράτος-μέλος του ΟΗΕ».

Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε την συζήτηση ως «δημιουργική που επιτρέπει εξόδους από τα αδιέξοδα».