Έξι ευρωπαϊκές χώρες αντιτίθενται σε «οποιαδήποτε δημογραφική ή εδαφική αλλαγή» στη Λωρίδα της Γάζας

Έξι ευρωπαϊκές χώρες αντιτίθενται σε «οποιαδήποτε δημογραφική ή εδαφική αλλαγή» στη Λωρίδα της Γάζας

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανήγγειλε νέα στρατιωτική εκστρατεία

Έξι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας, καταδίκασαν σήμερα το νέο σχέδιο του Ισραήλ για κατάκτηση της Λωρίδας της Γάζας, τονίζοντας ότι «απορρίπτουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε δημογραφική ή εδαφική αλλαγή» που θα μπορούσε να συνιστά «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Τη Δευτέρα, η ισραηλινή κυβέρνηση ανήγγειλε νέα στρατιωτική εκστρατεία με σκοπό την «κατάκτηση» της Λωρίδας της Γάζας που θα συμπεριλάβει μαζικό εκτοπισμό του πληθυσμού της στο εσωτερικό του θυλάκου.

Η εφαρμογή αυτού του σχεδίου, το οποίο προβλέπει την «εδραίωση μιας παρατεταμένης ισραηλινής παρουσίας» στον παλαιστινιακό θύλακα, θα ισοδυναμούσε με «υπέρβαση μιας νέας κόκκινης γραμμής» «θέτοντας σε κίνδυνο κάθε προοπτική μιας βιώσιμης λύσης δύο κρατών», ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι αυτών ευρωπαϊκών χωρών σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Αυτό θα συνιστούμε «μια νέα στρατιωτική κλιμάκωση», η οποία «το μόνο που θα κάνει είναι να επιδεινώσει μια ήδη καταστροφική κατάσταση για τον παλαιστινιακό άμαχο πληθυσμό και θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των ομήρων που παραμένουν αιχμάλωτοι», τόνισαν οι ΥΠΕΞ Ισπανίας, Ιρλανδίας, Νορβηγίαςμ Ισλανδίας, Σλοβενίας και Λουξεμβούργου.

Τέσσερις από αυτές τις χώρες (Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία και Σλοβενία) αναγνώρισαν το παλαιστινιακό κράτος σχεδόν πριν από ένα χρόνο, ακολουθώντας την κίνηση της Ισλανδίας, που αναγνώρισε το παλαιστινιακό κράτος το 2014. Το Λουξεμβούργο, από την πλευρά του, έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμο να το πράξει, αλλά μόνο όταν θα έχουν απελευθερωθεί όλοι οι Ισραηλινοί όμηροι, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Η Γάζα θα καταστραφεί ολοσχερώς», δήλωσε χθες ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, διαμηνύοντας ότι ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας, αφού εκτοπιστεί προς τα νότια, θα αρχίσει να «φεύγει σε μεγάλους αριθμούς προς τρίτες χώρες».

«Η Γάζα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Κράτους της Παλαιστίνης, το οποίο ανήκει στον παλαιστινιακό λαό», υποστηρίζουν οι έξι ευρωπαϊκές χώρες, καλώντας το Ισραήλ να λάβει «όλα τα μέτρα» για να εγγυηθεί «χωρίς καθυστέρηση» και «χωρίς εμπόδια» την πρόσβαση των Παλαιστινίων στην ανθρωπιστική βοήθεια.

«Μαζί, προτρέπουμε τις ισραηλινές αρχές να επιδείξουν μετριοπάθεια», πρόσθεσαν οι επικεφαλής της διπλωματίας αυτών των έξι χωρών, οι οποίοι επιβεβαίωσαν στην ανακοίνωσή τους την «ακλόνητη υποστήριξή τους στη λύση των δύο κρατών: Ισραήλ και Παλαιστίνη, που ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια».