Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους υπό τον φόβο γενίκευσης

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους υπό τον φόβο γενίκευσης

Υπάρχει έντονη ανησυχία για το μήνυμα που ετοιμάζεται να απευθύνει ο ηγέτης της Χεμπολάχ

Ορατό τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή βλέπουν στις ΗΠΑ, οι οποίες ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στην περιοχή υπό τον φόβο της γενίκευσης. Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί το μήνυμα που σχεδιάζει να απευθύνει την Παρασκευή ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, το οποίο έχει δημιουργήσει ήδη κάποιες προσδοκίες ότι θα προβεί σε ανακοινώσεις που ίσως επηρεάσουν τον πόλεμο.

Στην ευρύτερη λοιπόν περιοχή οι ΗΠΑ έχουν ήδη 45.000 στρατιώτες στις βάσεις που διατηρούν σχεδόν σε όλες τις χώρες. Εικάζεται ότι έχουν μία μικρή βάση ακόμα και εντός Ισραήλ, αν και αυτό δεν έχει ανακοινωθεί, ούτε θα επιβεβαιωθεί ποτέ από τις ίδιες τις ΗΠΑ, μετέδωσε η ΕΡΤ.

Τις βάσεις αυτές τις έχουν ήδη ενισχύσει από το ξεκίνημα του πολέμου στη Γάζα, αναπτύσσοντας στη Μεσόγειο δύο αεροπλανοφόρα, δύο αμφίβια σκάφη, τη ναυαρχίδα του έκτου στόλου, δύο ακόμα βομβαρδιστικά αεροσκάφη στο Ιντσιρλικ, ενώ έχουν σε ετοιμότητα 2.000 ακόμα στρατιώτες.

Στόχος είναι η ασπίδα ασφαλείας γύρω από το Ισραήλ και των δυνάμεών τους, αν το Ιράν επιλέξει να μπει στον πόλεμο με τον πιο ισχυρό Στρατό του άξονα της Αντίστασης, την Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Ανησυχία για το μήνυμα Νασράλα

Υπάρχει ήδη έντονη ανησυχία γιατί τις τελευταίες ημέρες η Χεζμπολάχ έχει επεκτείνει τις επιθέσεις σε βάθος 10 χιλιομέτρων εντός του Ισραήλ και το δεύτερο είναι ότι η οργάνωση δεν είναι σαν την Χαμάς, έχει καλύτερο στρατό.

Συγκεκριμένα:

– 100.000 μαχητές.
– 100.000 ρουκέτες, κάποιες από αυτές με εμβέλεια που καλύπτει όλη την ισραηλινή επικράτεια.
– Πυραύλους ακριβείας.
– Mη επανδρωμένα αεροσκάφη.
– Aντιαεροπορικές και αντιαρματικές ρουκέτες και αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Μέχρι στιγμής χειρίζεται κατάσταση με σύνεση και δηλώνει παρούσα στο πλευρό της Χαμάς. Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός για το μήνυμα που σχεδιάζει να απευθύνει αύριο ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, το οποίο έχει δημιουργήσει ήδη κάποιες προσδοκίες ότι θα προβεί σε ανακοινώσεις που ίσως επηρεάσουν τον πόλεμο.