Βαθυσκάφος Titan: Βρήκαν και πιθανά ανθρώπινα λείψανα – Τα συντρίμμια θα μεταφερθούν σε λιμάνι των ΗΠΑ, όπου το Συμβούλιο Θαλάσσιων Ερευνών θα κάνει περαιτέρω ανάλυση

Βαθυσκάφος Titan: Βρήκαν και πιθανά ανθρώπινα λείψανα – Τα συντρίμμια θα μεταφερθούν σε λιμάνι των ΗΠΑ, όπου το Συμβούλιο Θαλάσσιων Ερευνών θα κάνει περαιτέρω ανάλυση

Ψάχνουν απαντησεις για την τραγωδία

Συντρίμμια και πιθανά ανθρώπινα υπολείμματα από το υποβρύχιο Titan ανασύρθηκαν και επέστρεψαν στην ξηρά, ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή το βράδυ της Τετάρτης, σχεδόν μια εβδομάδα μετά το τέλος της διεθνούς επιχείρησης έρευνας και διάσωσης και την παραδοχή ότι οι πέντε επιβάτες του σκάφους είναι νεκροί.

Σε μια προβλήτα της καναδικής ακτοφυλακής στο Σεντ Τζονς, στο Νιουφάουντλαντ, την Τετάρτη, τα συνεργεία ξεφόρτωσαν αυτό που φαινόταν να είναι το κύτος του Titan μήκους 22 ποδιών, διαλυμένο. Εικόνες από τον καναδικό Τύπο έδειχναν αυτό που έμοιαζε να είναι ένα κομμάτι από την πλευρά του κύτους και άλλα συντρίμμια που εκφορτώνονταν από το Horizon Arctic, ένα σκάφος που είχε αναπτύξει ένα τηλεχειριζόμενο όχημα για να ψάξει στον πυθμένα του ωκεανού για το υποβρύχιο.

Τα συντρίμμια θα μεταφερθούν σε λιμάνι των ΗΠΑ, όπου το Συμβούλιο Θαλάσσιων Ερευνών θα κάνει περαιτέρω ανάλυση και δοκιμές. Γιατροί των ΗΠΑ «θα πραγματοποιήσουν επίσημη ανάλυση των πιθανών ανθρώπινων λειψάνων που έχουν ανακτηθεί προσεκτικά μέσα στα συντρίμμια στον τόπο του συμβάντος», ανέφερε η ακτοφυλακή σε ανακοίνωσή της.

 

 

Σε ανακοίνωσή της, η Pelagic Research Services, η οποία ηγήθηκε της προσπάθειας ανάκτησης σε βαθιά θάλασσα, δήλωσε ότι «ολοκλήρωσε με επιτυχία τις επιχειρήσεις», κάτι που σηματοδοτεί το τέλος μιας αποστολής και την επιστροφή στη βάση επιχειρήσεων. Η εταιρεία δεν επιβεβαίωσε ότι τα συντρίμμια ανήκουν στο Titan, λέγοντας ότι η έρευνα συνεχίζεται, και παρέπεμψε τις ερωτήσεις στην αμερικανική ακτοφυλακή, σύμφωνα με τους New York Times.

Ένα πλήρωμα «εργάζεται νυχθημερόν εδώ και 10 ημέρες, μέσα από τις σωματικές και ψυχικές προκλήσεις αυτής της επιχείρησης, και ανυπομονεί να ολοκληρώσει την αποστολή και να επιστρέψει στους αγαπημένους του», ανέφερε η Pelagic Research Services στην ανακοίνωσή της.

 

Ο J. Carl Hartsfield, σχεδιαστής υποβρύχιου οχήματος στο Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole, δήλωσε ότι τα ανακτηθέντα συντρίμμια θα μπορούσαν να περιέχουν ζωτικές πληροφορίες σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στο Titan. Ο κ. Hartsfield δήλωσε ότι οι ερευνητές θα αναζητούσαν τρία πράγματα: ένα σημείο αστοχίας του κύτους, τον τρόπο με τον οποίο συνδέθηκαν κομμάτια από ανθρακονήματα και τιτάνιο, τα υλικά του υποβρυχίου, και αν μπορούν να ανακτηθούν ηλεκτρονικά δεδομένα.

Αλλά δεν θα είναι τόσο απλό όσο η εξέταση ενός μαύρου κουτιού, όπως κάνουν οι ερευνητές σε δυστυχήματα αεροπλάνων ή τρένων. Ο κ. Hartsfield δήλωσε ότι πιστεύει ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» το υποβρύχιο να είχε έναν κεντρικό καταγραφέα δεδομένων για μια καταστροφή. Όμως, είπε, καταγράφονται δεδομένα σε διάφορα σημεία – σκληροί δίσκοι, υλικό από σόναρ και πιθανώς ακόμη και κάμερες – που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ερευνητές να αρχίσουν να σκιαγραφούν μια ιστορία για το τι είχε συμβεί.

 

Η αμερικανική ακτοφυλακή ηγείται της έρευνας σχετικά με τους λόγους για τους οποίους το υποβρύχιο καταστράφηκε και έχει συγκαλέσει ένα ναυτικό συμβούλιο έρευνας, το υψηλότερο επίπεδο έρευνας στην ακτοφυλακή. Η επιτροπή συνεργάζεται στενά με άλλες εθνικές και διεθνείς υπηρεσίες που ανταποκρίθηκαν στο συμβάν, συμπεριλαμβανομένων των αρχών του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την έρευνα.