Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο ζήτησε οικονομική υποστήριξη ύψους 50 δισ. δολ. από την G7

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο ζήτησε οικονομική υποστήριξη ύψους 50 δισ. δολ. από την G7

Ο Ζελένσκι προσκαλεί τον Μακρόν για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την «γενοκτονία»

Η Ουκρανία ζήτησε από τις χώρες μέλη της Ομάδας των Επτά πιο Ανεπτυγμένων Βιομηχανικών Χωρών (G7) 50 δισ. δολάρια ως οικονομική υποστήριξη, όπως δήλωσε ο Όλεγκ Ουστένκο, ο οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι,

Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ δήλωσε, ότι θα συμμετάσχει στις συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα διεξαχθούν στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα και θα επιδιώξει οικονομική υποστήριξη για την Ουκρανία. Όσον αφορά στη Μαριούπολη, ο Σμίχαλ είπε, ότι οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να μάχονται, αψηφώντας την ρωσική απαίτηση να παραδοθούν.

«Όχι, η πόλη δεν έχει πέσει. Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις, οι στρατιώτες μας εξακολουθούν να είναι εκεί. Θα αγωνιστούν μέχρι τέλους. Αυτή τη στιγμή που σας μιλώ, εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μαριούπολη», δήλωσε ο Σμίχαλ στην εκπομπή «This Week» του ABC και πρόσθεσε πως Ουκρανοί στρατιώτες εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους ορισμένα τμήματα της πόλης.

Πρόσκληση Ζελένσκι στον Μακρόν να επισκεφθεί την Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε, ότι έχει προσκαλέσει τον Γάλλο ομόλογό του, Εμμανουέλ Μακρόν, να επισκεφθεί την Ουκρανία για να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια ότι οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν «γενοκτονία», έναν όρο που ο Γάλλος ομόλογός του αρνείται μέχρι τώρα να χρησιμοποιήσει.

«Όσο για τον Εμμανουέλ Μακρόν, του έχω μιλήσει», είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι σε μια συνέντευξη που παραχώρησε προχθές Παρασκευή στο αμερικανικό δίκτυο CNN και η οποία μεταδόθηκε σήμερα. «Πιστεύω πως θα θέλει να φροντίσει ώστε η Ρωσία να δεσμευθεί στον διάλογο», πρόσθεσε, για να εξηγήσει την άρνηση του Γάλλου ηγέτη να καταγγείλει μια "γενοκτονία» στην Ουκρανία, αντίθετα με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε εκτιμήσει αρχικά την περασμένη Τετάρτη πως η άρνηση αυτή είναι «πολύ προσβλητική». «Του είπα πως ήθελα να καταλάβει, πως δεν πρόκειται για έναν πόλεμο, πως αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια γενοκτονία. Τον προσκάλεσα να έρθει όποτε θα έχει ευκαιρία», διευκρίνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο CNN. «Θα έλθει, και θα δει, και είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβει» πρόσθεσε.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, είχε εξηγήσει την Πέμπτη πως ο χαρακτηρισμός «γενοκτονία» θα πρέπει κατά τη γνώμη του να «αποδοθεί από τους νομικούς, όχι από τους πολιτικούς» και πως μια «επιστροφή στη λεκτική κλιμάκωση» δεν βοηθά την Ουκρανία.

Στη συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι εύχεται να δει στην Ουκρανία τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τον εξέπληξε λέγοντας αυτή την εβδομάδα πως οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν «γενοκτονία». «Πιστεύω ότι θα έλθει», «αλλά η απόφαση είναι δική του, βέβαια, αυτό εξαρτάται από την κατάσταση ασφαλείας», διευκρίνισε. «Όμως είναι ο ηγέτης των Ηνωμένων Πολιτειών και πιστεύω πως γι΄ αυτό πρέπει να έλθει να δει» πρόσθεσε.

Η αμερικανική κυβέρνηση σκέπτεται να στείλει απεσταλμένο στο Κίεβο, αλλά ο Λευκός Οίκος απέκλεισε προσώρας μια υψηλού κινδύνου επίσκεψη του ίδιου του προέδρου.