«Ο Σαλβίνι παρασύρει τη χώρα, αργά ή γρήγορα οι Ιταλοί θα στραφούν εναντίον του»

«Ο Σαλβίνι παρασύρει τη χώρα, αργά ή γρήγορα οι Ιταλοί θα στραφούν εναντίον του»

Ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων Ντι Μάιο δηλώνει έτοιμος για πρόωρες εκλογές

Ο Ιταλός αντιπρόεδρος και ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι κάλεσε για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατό, τονίζοντας ότι δεν υφίσταται πλέον πλειοψηφία για τη στήριξη της κυβέρνησης.

Ο Ιταλός αντιπρόεδρος Λουίτζι Ντι Μάιο  δήλωσε ότι το Κίνημα του των Πέντε Αστέρων δεν φοβάται τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, έπειτα από την ανακοίνωση του κυβερνητικού εταίρου, ηγέτη της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ουσιαστικά κήρυξε τη διάλυση της κυβερνητικής συνεργασίας Λέγκας-Κινήματος Πέντε Αστέρων, ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

«Είμαστε έτοιμοι, δεν μας ενδιαφέρει ούτε κατ' ελάχιστον να κατέχουμε κυβερνητικές θέσεις και ποτέ δεν μας ενδιέφερε», τόνισε ο Ντι Μάιο, κατηγορώντας τον Σαλβίνι ότι «παρασύρει τη χώρα» και πως αργά ή γρήγορα οι Ιταλοί θα στραφούν εναντίον του αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η απότομη αυτή εξέλιξη έρχεται έπειτα από μήνες ενδοκυβερνητικών τριγμών και οδηγεί την χώρα σε έναν νέο κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας.

Το κοινοβούλιο, που τώρα βρίσκεται σε θερινή διακοπή των εργασιών του, θα συνεδριάσει ξανά την ερχόμενη εβδομάδα για τα αναγκαία επόμενα βήματα, είπε ο Σαλβίνι, αναφερόμενος σε διεξαγωγή ψηφοφορίας εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση και την παραίτηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.

Οι κυβερνητικές εντάσεις κορυφώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Γερουσία της πρότασης που κατέθεσε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων για τον τερματισμό των εργασιών κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το Τορίνο με τη Λιόν της Γαλλίας, την οποία όμως έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει η Λέγκα, η οποία τασσόταν υπέρ του έργου.

Τα Πέντε Αστέρια έχουν περισσότερες έδρες στη σημερινή βουλή από όσες κατέχει η Λέγκα, αλλά το ακροδεξιό κόμμα του Σαλβίνι συγκεντρώνει διπλάσια στήριξη στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και συχνά απειλούσε να εκμεταλλευτεί, κεφαλαιοποιώντας αυτή τη δημοτικότητα, ζητώντας πρόωρες εκλογές.

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλα είναι ο μόνος που έχει την εξουσία για να δώσει την εντολή διάλυσης της βουλής και ίσως αποδειχθεί απρόθυμος να το πράξει ενόψει των προπαρασκευαστικών εργασιών το Σεπτέμβριο για τον προϋπολογισμό του 2020, που πρέπει έπειτα να τεθεί προς συζήτηση στο κοινοβούλιο.