Για 800.000 εν δυνάμει μετανάστες προς την Ευρώπη προειδοποιεί η Λιβύη

Για 800.000 εν δυνάμει μετανάστες προς την Ευρώπη προειδοποιεί η Λιβύη

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης μίλησε για Λίβυους και γειτονικούς λαούς σε περίπτωση γενίκευσης του πολέμου

Ένας πόλεμος στη Λιβύη θα μπορούσε να ωθήσει στην «έξοδο» με προορισμό τα ευρωπαϊκά παράλια περισσότερους από 800.000 μετανάστες, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της χώρας, Φάγιεζ αλ Σάρατζ, σε συνεντεύξεις του σε δύο ιταλικές εφημερίδες.

«Δεν θα υπήρχαν μόνο οι 800.000 μετανάστες, που είναι ενδεχομένως έτοιμοι να φύγουν, θα υπήρχαν και Λίβυοι» που θα έφευγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο «ενώ στη νότια Λιβύη οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους έχουν ξαναρχίσει τη δράση τους», είπε ο Σάρατζ μιλώντας στην εφημερίδα La Republicca. Η Λιβύη είναι χώρα διέλευσης για τους Αφρικανούς μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

«Είμαστε αντιμέτωποι με έναν επιθετικό πόλεμο που θα μπορούσε να διασπείρει το καρκίνωμά του σε όλη τη Μεσόγειο. Η Ιταλία και η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ενωμένες και σταθερές για να αποτρέψουν τον επιθετικό πόλεμο του Χαλίφα Χάφταρ, ενός ανθρώπου που πρόδωσε τη Λιβύη και τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε, προειδοποιώντας επίσης ότι θα μπορούσαν να πληγούν και «οι γειτονικές χώρες» από τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Σφοδρές συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη από τις 4 Απριλίου στα νότια της Τρίπολης μεταξύ των δυνάμεων της ΚΕΕ –η οποία έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα– και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης. «Ο στρατάρχης Χάφταρ λέει ότι επιτίθεται σε τρομοκράτες, όμως εδώ υπάρχουν μόνο πολίτες», είπε εξάλλου ο Σάρατζ, ζητώντας τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera. Οι δυνάμεις του Χάφταρ «εξαπολύουν επιθέσεις σε δρόμους, σχολεία, σπίτια, στο αεροδρόμιο, σε ασθενοφόρα και νοσοκομεία», υποστήριξε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι επιμένει εδώ και πολλές ημέρες ότι τα ιταλικά λιμάνια θα παραμείνουν κλειστά. Σήμερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο ήταν ο πρώτος που αντέδρασε στις δηλώσεις του Σάρατζ: «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να φτάσουν 800.000 μετανάστες στην Ιταλία», τόνισε. Ο Ντι Μάιο επανέλαβε επίσης ότι στο μεταναστευτικό, η Ευρώπη θα πρέπει να εφαρμόσει «μια πολιτική ανακατανομής των μεταναστών» και «μια πολιτική συνεργασίας για τη σταθεροποίηση της Λιβύης».

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης από την πλευρά του ανέφερε ότι «είναι αδύνατον να προβλεφθεί ο αριθμός των ανθρώπων, που θα μπορούσαν να φύγουν από τη Λιβύη». Πρόσθεσε ότι επί του παρόντος ανησυχεί «για την ασφάλεια των πολιτών και των μεταναστών» στη χώρα αυτή. Τουλάχιστον 147 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 614 τραυματίστηκαν, αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση του στρατάρχη Χάφταρ εναντίον της Τρίπολης στις 4 Απριλίου, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.