Αντίποινα από την Τουρκία για τους 8 – Παγώνει την συμφωνία στο προσφυγικό

Αντίποινα από την Τουρκία για τους 8 – Παγώνει την συμφωνία στο προσφυγικό

Οι ελληνικές αντιδράσεις - Διευκρινίσεις ζητούν οι Βρυξέλλες από του τουρκικό ΥΠΕΞ

Η συμφωνία επανεισόδου με την Ελλάδα έχει σταματήσει δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σύμφωνα με την Hurriyet.

Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους αν θα υπάρξουν κυρώσεις για το άσυλο στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς αφού χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή «απαράδεκτη» δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι κάτω από μεγάλη πίεση, ειδικά η δικαιοσύνη της, από την Δύση».

«Έχουμε μια συμφωνία για πρόσφυγες με την ΕΕ και μια επανεισδοχής με την Ελλάδα. Έχουμε παγώσει την συμφωνία με την Ελλάδα» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Η συμφωνία επανεισδοχής επιτρέπει την επιστροφή «παράτυπων μεταναστών» στην Τουρκία από την Ελλάδα σε αντάλλαγμα με επανεγκατάσταση προσφύγων από την Συρία, μέσα στην ΕΕ, αναφέρει στην αγγλική της έκδοση η Hurriyet.

Οι ελληνικές αντιδράσεις στα αντίποινα της Τουρκίας για τους 8

«Αυτό που αξίζει να επισημανθεί» αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του news.gr, «είναι ότι τα όσα είπε ο Τσαβούσογλου αφορούν την διμερή συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας και ουδεμία σχέση έχουν με την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό με τα νησιά».

Προσθέτουν δε πως «αυτό που έχει ουσία είναι ότι από τον Ιανουάριο του 2017, την επομένη της απόρριψης της έκδοσης των 8, είχε ξαναπεί ο Τσαβούσογλου ακριβώς τα ίδια και έκτοτε η Τουρκία έχει αναστείλει την ισχύ αυτής της διμερούς συμφωνίας. Επί της ουσίας δηλαδή αυτό που είπε σήμερα ο Τσαβούσογλου, ήταν απλά να υπενθυμίσει ότι εδώ και ένα χρόνο έχει διακόψει την συμφωνία Ελλάδας Τουρκίας. Δεν αλλάζει κάτι είναι κυρίως επικοινωνιακού χαρακτήρα. Δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Είμαστε σε αυτή την κατάσταση εδώ και καιρό ούτως ή άλλως».

 Διευκρινίσεις ζητούν οι Βρυξέλλες

Διευκρινίσεις ζητούν οι Βρυξέλλες από την τουρκική πλευρά, σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για τη συμφωνία για το προσφυγικό, ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές.

Επίσημη τοποθέτηση ενδέχεται να υπάρξει εφόσον πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επαφές, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές