Οι ελληνικές αντιδράσεις στα αντίποινα της Τουρκίας για τους 8

Οι ελληνικές αντιδράσεις στα αντίποινα της Τουρκίας για τους 8

Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές - Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν

Πολλαπλές αντιδράσεις από κυβέρνηση και αντιπολίτευση προκάλεσε το μονομερές «πάγωμα» της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών με την Ελλάδα από την Τουρκία, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επικαλείται την απόφαση για τη χορήγηση ασύλου στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς.

«Αυτό που αξίζει να επισημανθεί», αναφέρουν καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές του news.gr, «είναι ότι τα όσα είπε ο Τσαβούσογλου αφορούν την διμερή συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας και ουδεμία σχέση έχουν με την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό με τα νησιά».

Προσθέτουν δε πως «αυτό που έχει ουσία είναι ότι από τον Ιανουάριο του 2017, την επομένη της απόρριψης της έκδοσης των 8, είχε ξαναπεί ο Τσαβούσογλου ακριβώς τα ίδια και έκτοτε η Τουρκία έχει αναστείλει την ισχύ αυτής της διμερούς συμφωνίας. Επί της ουσίας δηλαδή αυτό που είπε σήμερα ο Τσαβούσογλου, ήταν απλά να υπενθυμίσει ότι εδώ και ένα χρόνο έχει διακόψει την συμφωνία Ελλάδας Τουρκίας. Δεν αλλάζει κάτι είναι κυρίως επικοινωνιακού χαρακτήρα. Δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Είμαστε σε αυτή την κατάσταση εδώ και καιρό ούτως ή άλλως».

Παράλληλα, πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, δήλωσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν επηρεάζεται από τη δήλωση Μεβλούτ Τσαβούσογλου και υπάρχει κεφάλαιο στην κοινή δήλωση που καλύπτει το θέμα των επανεισδοχών. Το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί διεθνή σύμβαση και πρέπει επομένως η Τουρκία να ακολουθήσει την ορθή, προβλεπόμενη διπλωματική οδό για οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή».

ΝΔ: Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας

«Η Τουρκία ακυρώνει μονομερώς μια διμερή συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων, επικαλούμενη την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας» αναφέρει η ΝΔ για τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μ Τσαβούσογλου, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την στάση αυτή της Τουρκίας.

«Η στάση της αυτή είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου η Τουρκία να τεθεί προ των ευθυνών της» αναφέρει η ΝΔ.

Κίνημα Αλλαγής: Στερούνται λογικής οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

«Oι δηλώσεις του  Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας περί διακοπής της συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών, λόγω των αποφάσεων της ελληνικής δικαιοσύνης για τους "8" Τούρκους αξιωματικούς, είναι εντελώς απαράδεκτες και στερούνται λογικής.

Πρόκειται για ανεπίτρεπτο εκβιασμό. Είναι εντελώς διαφορετικό θέμα και δεν μπορεί να συνδέεται. η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης με μια συμφωνία που αναφέρεται σε ένα θέμα που αφορά συνολικά την  Ε.Ε, η οποία  οφείλει να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά», αναφέρει από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής.

Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν

Σε ποιες ενέργειες και κυρώσεις προτίθεται να προβεί κατά της Τουρκίας, ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής την ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης , μετά τις «προκλητικές, απαράδεκτες και εκβιαστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου περί διακοπής της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, στην κατεπείγουσα ερώτηση που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει ότι « η τουρκική πλευρά με τη στάση της αυτή δεν υπονομεύει απλώς τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη σταθερότητα στην περιοχή αλλά κυρίως την ευρωπαϊκή της προοπτική».