Αιματηρή έκρηξη σε τέμενος της Δαμασκού

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε τέμενος στο κέντρο της πρωτεύουσας της Συρίας Δαμασκού, προκαλώντας άγνωστο ακόμη αριθμό θυμάτων. 

Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 42—, μεταξύ των οποίων  ο φιλοκυβερνητικός σουνίτης ιερωμένος Μοχάμεντ αλ Μπούτι. Ακόμα, υπάρχουν πάνω από 80 τραυματίες, πολλοί από τους οποίους σε σοβαρή κατάσταση.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε μια είδηση περί “έκρηξης που οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση αυτοκτονίας” στο τέμενος Ιμάν, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης, από την έκρηξη έχασε τη ζωή του και ο αλ Μπούτι, ένας από τους ανώτερους στην ιεραρχία του κλήρου στη χώρα.

Μαρτυρίες κατοίκων από την περιοχή αναφέρουν ωστόσο πως η επίθεση ενδέχεται να οφείλεται σε ρίψη όλμου, ο οποίος εξερράγη κοντά σε ένα γραφείο πολιτικού κόμματος.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της  συριακής αντιπολίτευσης καταδίκασε σθεναρά την επίθεση αυτοκτονίας στο τζαμί αλλά έριξε την ευθύνη στην κυβέρνηση.

"Είναι από κάθε άποψη ένα έγκλημα που απορρίπτουμε τελείως. Όποιος το έκανε αυτό είναι εγκληματίας από κάθε
άποψη. Και υποψιαζόμαστε το καθεστώς", δήλωσε ο Αχμεντ Μοάζ Αλ Χατίμπ,, κατηγορώντας το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ότι δολοφόνησε πριν από λίγες ημέρες έναν άλλο κληρικό, τον Ριάντ αλ Σαάντ.