Έρευνα για τα χημικά όπλα στη Συρία ζητούν ΗΠΑ, Γαλλία, Αγγλία

Έρευνα του ΟΗΕ για να επαληθευτεί τυχόν χρήση χημικών όπλων στη Συρία ζητούν Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες. Το σχετικό αίτημα απευθύνεται προς από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν. “Θα κάνουν έρευνα στο σύνολο της επικράτειας ώστε να ρίξουν φως σε όλες τις κατηγορίες”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρέσβης της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Ζεράρ Αρό. “Έχουμε λάβει ανησυχητικές αναφορές σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και από τις δύο πλευρέ”», ανέφερε ο κ. Αρό.

Αμφότερες οι πλευρές στη Συρία, το καθεστώς του προέδρου Άσαντ και οι αντικαθεστωτικοί, αλληλοκατηγορούνται ότι έχουν κάνει χρήση χημικών όπλων στο Χαλέπι και τη Δαμασκό. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, το καθεστώς έχει χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα στο Χαν αλ-Ασάλ κοντά στο Χαλέπι, και στην Ατάιμπα στα ανατολικά, ενώ το καθεστώς της Δαμασκού, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στο Χαν αλ-Ασάλ.

Η Ρωσία, σύμμαχος της Δαμασκού, επιμένει όμως ότι μόνο οι κατηγορίες εναντίον της συριακής αντιπολίτευσης από την πλευρά του καθεστώτος Άσαντ, αποτελούν αντικείμενο έρευνας. Την Τετάρτη υπέβαλε επίσημο αίτημα για το σκοπό αυτό στον ΓΓ του ΟΗΕ. “Ελπίζω ότι ο Γενικός Γραμματέας θα ανταποκριθεί γρήγορα σε αυτό το αίτημα”, είπε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν, ο οποίος προεδρεύει τον Μάρτιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.