Συρία: Αιφνιδιαστική δημόσια εμφάνιση του Άσαντ

Αιφνιδιαστική επίσκεψη σε κέντρο κατάρτισης στις Καλές Τέχνες στο κέντρο της Δαμασκού πραγματοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση από την 24η Ιανουαρίου,οπότε και είχε επισκεφτεί ένα τζαμί  με την ευκαιρία μιας θρησκευτικής τελετής στη μνήμη της γέννησης του προφήτη Μωάμεθ.

“Ο αρχηγός του κράτους προσήλθε αιφνιδιαστικά στην τελετή που οργανώθηκε στο Κέντρο Κατάρτισης για τις Καλές Τέχνες προς τιμήν των γονέων παιδιών που βρήκαν τον θάνατο μέσα στα σχολεία τους εξαιτίας τρομοκρατικών ενεργειών”, ανακοίνωσε η προεδρία, δημοσιεύοντας επίσης φωτογραφίες από την επίσκεψη αυτή.

Το κέντρο βρίσκεται στο προάστιο Τιχάρα, στην ανατολική Δαμασκό, όχι μακριά από το προάστιο Τζομπάρ, όπου συγκρούονται λυσσαλέα επί πολλούς μήνες τα κυβερνητικά στρατεύματα και δυνάμεις των ανταρτών.

Την ίδια ώρα, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τα νότια της Δαμασκού, όπου βρίσκεται το παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων Γιαρμούκ, ενώ παράλληλα,η πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομές στα βόρεια και τα κεντρικά της χώρας, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επιπλέον, η πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε πλήγματα στην επαρχία της Χάμα (κέντρο) και της Ράκα (βόρεια), της οποίας η ομώνυμη πρωτεύουσα έχει πέσει στα χέρια των ανταρτών, ενώ επίσης συγκρούσεις σημειώνονται και στη Χομς (κέντρο).

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο από τις χθεσινές συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους 167 άνθρωποι, εκ των οποίων 43 στρατιώτες, 56 αντάρτες και 68 πολίτες.

Ρωγμές στην αντιπολίτευση

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό μέτωπο της αντιπολίτευσης, 12 προσωπικότητες της Συριακής Εθνικής Συμμαχίας ανακοίνωσαν σήμερα πως αναστέλλουν τη συμμετοχή τους στον συνασπισμό αυτό των δυνάμεων και παρατάξεων των αντιπάλων της κυβέρνησης, μία ημέρα μετά την εκλογή του μεταβατικού πρωθυπουργού για τις απελευθερωμένες περιοχές που έχουν καταληφθεί από τους αντάρτες.

Οι διαμαρτυρόμενοι υποστηρίζουν πως τα κίνητρα για την απόφασή τους είναι πολλά και διαφορετικά, όμως αρκετοί δεν δίστασαν να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους για την εκλογή του Χίτο και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, υποστηρίζοντας ότι “η Συμμαχία είναι ένα όργανο το οποίο δεν έχει εκλεγεί, και λόγω αυτού δεν έχει το δικαίωμα να επιλέξει έναν πρωθυπουργό με βάση την πλειοψηφία”.

Ωστόσο, ο Αραβικός Σύνδεσμος έσπευσε σήμερα να χαιρετίσει τον διορισμό του Χίτο, χαρακτηρίζοντας την εκλογή του ως μήνυμα ενότητας.