Νέα αιματηρά χτυπήματα ορκίζονται οι ισλαμιστές στην Αλγερία

Να επανέλθουν με νέα αιματηρά χτυπήματα ορκίζονται οι ισλαμιστές απαγωγείς στην Αλγερία. Την ίδια ώρα το βρετανικό Foreign Office εκτιμά ότι το "περιστατικό τρομοκρατίας συνεχίζεται", αναφορικά με την υπόθεση της απαγωγής ομήρων από εξτρεμιστές του Ισλαμ. 

Η καταιγιστική επιχείρηση με την οποία έληξε η ομηρία στο εργοστάσιο φυσικού αερίου στην Αλγερία είχε τραγικό τέλος. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι: 35 όμηροι και 15 απαγωγείς φέρονται να είναι νεκροί. Άλλοι 14 αγνοούνται και δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη τους.

Oμάδα ισλαμιστών μαχητών βρίσκεται ακόμη σήμερα μέσα στο συγκρότημα των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, που κατελήφθη εξ εφόδου χθες από τις αλγερινές ειδικές δυνάμεις.

Ιδιαίτερα ενοχλημένοι φαίνεται να είναι οι ηγέτες στη Δύση και άλλες χώρες αφού δεν είχαν ενημερωθεί για την επιχείρηση των αλγερινών δυνάμεων ασφαλείας αλλά και για τις τεράστιες ανθρώπινες απώλειες κατά την επιχείρηση. Γάλλοι, Βρετανοί και Ιάπωνες είναι μεταξύ των νεκρών.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες ομήρων που επιβίωσαν: ένας Ιρλανδός αναφέρει στο Reuters ότι τα αλγερινά στρατεύματα ανατίναξαν 4 jeeps τα οποία ήταν γεμάτα ομήρους. Ένας από τους ομήρους που κατάφεραν να δραπετεύσουν, ανέφερε ότι οι απαγωγείς φαίνονταν να είχαν πολύ καλή γνώση του εσωτερικού των εγκαταστάσεων. Κάτι που συνηγορεί ότι η επιχείρηση ήταν καλά προμελετημένη. O Iρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Ίμον Γκίλμορ, επιβεβαίωσε πως οι όμηροι ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά όταν ο αλγερινός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον της φάλαγγας των πέντε οχημάτων που μετέφεραν απαγωγείς και ομήρους.

Αμφιβολίες εγείρονται στη διεθνή κοινότητα για το κατά πόσον η Αλγερία, που είναι και μέλος του ΟΠΕΚ, μπορεί να προστατεύσει τις ενεργειακές πλουτοπαραγωγικές πηγές της.

“Εμείς δεν εκβιαζόμαστε”

Καμία διαπραγμάτευση με τους τρομοκράτες, είναι η απάντηση της κυβέρνησης της Αλγερίας στις κατηγορίες της Δύσης.

“Με το πρόσωπο της τρομοκρατίας και χτες και σήμερα και αύριο δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση, δεν δεχόμαστε εκβιασμούς, δεν κάνουμε καμία υποχώρηση στον πόλεμο κατά των τρομοκρατών” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Αλγερίας, Mohamed Said.

Οι σχέσεις της επίσημης ηγεσίας με τους ισλαμιστές αντάρτες είναι πολεμικές. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον εμφύλιο πόλεμο που για χρόνια μάστιζε τη χώρα.

Αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα για την επιχείρηση λήξης της ομηρίας

Η αλγερινή κυβέρνηση δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις με τους πρώην αποίκους, τους Γάλλους. Ωστόσο, ίσως κληθούν από το Παρίσι να δώσουν εξηγήσεις για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση. Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε πως η κρίση "παίρνει δραματικές διαστάσεις".

"Νομίζω πως πρέπει να προετοιμαστούμε για άσχημα νέα", τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, πάντως, θεωρεί ότι η υπόθεση της σύλληψης ομήρων από ένοπλους ισλαμιστές και της επέμβασης των στρατιωτικών δυνάμεων της Αλγερίας στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη νότια Σαχάρα δεν έχει λήξει.

Η Ουάσινγκτον διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων για τα σχέδια των αλγερινών αρχών.

Η Ιαπωνία διαμαρτυρήθηκε και ζήτησε να σταματήσει αμέσως η αλγερινή επιχείρηση, ενώ η Ιταλία καταδίκασε την απαγωγή, χαρακτηρίζοντάς την "απαίσια τρομοκρατική πράξη".