Αλγερία: Απέδρασαν 45 από τους ομήρους

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το γαλλικό France 24, 45 από τους ομήρους στην Αλγερία κατάφεραν να αποδράσουν από τους απαγωγείς τους. Μεταξύ αυτών που κατάφεραν να αποδράσουν είναι 15 ξένοι και 30 Αλγερινοί, εργαζόμενοι στο εργοστάσιο. 

Νωρίτερα, το Reuters είχε μεταδώσει ότι οι απαγωγείς είχαν υποχρεώσει τους απαχθέντες να φορούν ζώνες με εκρηκτικά. 

Σύμφωνα με όσα είπε στο France 24 ένας εκ των ομήρων, οι απαγωγείς είναι βαρύτατα οπλισμένοι και απειλούν να ανατινάξουν το εργοστάσιο φυσικού αερίου όπου κρατούν τους ομήρους αν γίνει οποιαδήποτε επιχείρηση απελευθέρωσης τους.

“Επιτέθηκαν σε δυο σημεία την ίδια στιγμή. Μπήκαν μέσα και μόλις ξημέρωσε μας συγκέντρωσαν όλους μαζί” είπε ο όμηρος στο μοναδικό απόσπασμα της συνομιλίας που δημοσιεύει η γαλλική τηλεόραση.

Η Γαλλία δεν έχει προς το παρόν επιβεβαιώσει εάν υπάρχουν Γάλλοι μεταξύ των ομήρων. 

Απομάκρυνση στρατευμάτων ζητούν απαγωγείς και όμηροι

Εν τω μεταξύ, ένας Βρετανός, ένας Ιρλανδός και ένας Ιάπωνας, τρεις από τους 41 δυτικούς ομήρους στην Αλγερία, απηύθυναν έκκληση μέσω του αλ Τζαζίρα να απομακρυνθούν τα αλγερινά στρατεύματα γύρω από τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Οι τρεις άντρες επικοινώνησαν τηλεφωνικά με το τηλεοπτικό δίκτυο--δεν προβλήθηκαν εικόνες--και ο ένας μετά τον άλλο επέμειναν να απομακρυνθούν τα στρατεύματα, ώστε να παραμείνουν ζωντανοί οι όμηροι και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Αμέσως μετά ένας από τους απαγωγείς, με το ψευδώνυμο Αμπού αλ-Μπαράα δήλωσε: "Ζητάμε την απομάκρυνση του αλγερινού στρατού για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις"
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο αλγερινός στρατός άνοιξε πυρ προς τις εγκαταστάσεις, τραυματίζοντας έναν ιάπωνα όμηρο.

Ο Αμπού αλ-Μπαράα τόνισε πως ο αριθμός των ομήρων είναι "περίπου 40" και προέρχονται από περίπου δέκα χώρες: Νορβηγία, Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία, Ρουμανία, Κολομβία, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες, Ιρλανδία, Ιαπωνία και Γερμανία.