Αλγερία: Διεθνής ανησυχία για τους 41 ξένους υπήκοους-ομήρους των Ισλαμιστών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ομηρία 41 ξένων εργαζόμενων από τους ισλαμιστές μαχητές σε παρακλάδι της Αλ Κάιντα, στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της περιοχής Άιν Αμένας της Αλγερίας, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη. 

Αντάρτες μιας νέας οργάνωσης που είναι παρακλάδι της του Ισλαμικού Μάγκρεμπ της Αλ Κάιντα, επιτέθηκαν το πρωί σε λεωφορείο που μετέφερε ξένους εργαζόμενους στο διυλιστήριο και στη συνέχεια μπήκαν στο κτιριακό συγκρότημα. Εκεί παραμένουν ταμπουρωμένοι κρατώντας ως ομήρους 41 ξένους υπηκκόους,ανάμεσα τους 5 Βρετανοί, Γάλλοι, 7 Αμερικάνοι, Ιάπωνες,13 Νορβηγοί, και Ιρλανδοί.Νωρίτερα σκότωσαν δύο άτομα, έναν Βρετανό και έναν Αλγερινό εργαζόμενο. 

 "Υπάρχουν δύο νεκροί, ένας Αλγερινός και ένας Βρετανός", δήλωσε ο υπουργός στην κρατική τηλεόραση και ανέφερε επίσης ότι ένας Βρετανός, ένας Νορβηγός και ένας Σκωτσέζος, καθώς και δύο αστυνομικοί και ένας πράκτορας της αλγερινής ασφαλείας τραυματίστηκαν στην επίθεση, που ακολουθήθηκε από την αιχμαλώτιση ομήρων.

Ένας από τους απαγωγείς προειδοποίησε ότι μια ενδεχόμενη απόπειρα απελευθέρωσης των ομήρων θα έχει "τραγικό τέλος" και υποστήριξε ότι έχουν τοποθετήσει νάρκες γύρω από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις . 

Οι μαχητές της Αλ Κάιντα κρατούν ακόμα αιχμάλωτους 150 Αλγερινούς υπάλληλους , ζητώντας ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση τους την απελευθέρωση 100 ισλαμιστών που κρατούνται στην Αλγερία και την μετάβασή τους στο βόρειο Μάλι.  

Επιπλεόν, οι απαγωγείς ζητούν σε ανακοίνωσή τους "να σταματήσει η επίθεση" στο Μαλί.  

"Ανακοινώνουμε ότι επιτύχαμε μια μεγάλου μεγέθους επίθεση σε αντίδραση στην  σταυροφορία που πραγματοποιούν οι γαλλικές δυνάμεις στο Μαλί", αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης "Υπογράφοντες με αίμα", η οποία δημοσιεύεται στην Alkhbar.

"Επιβεβαιώνουμε ότι οι όμηροι είναι περισσότεροι από 40 Σταυροφόροι, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται 7 Αμερικανοί και 2 Βρετανοί, μεταξύ άλλων εθνικοτήτων", συνεχίζει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

"Καθιστούμε την Αλγερία και τις χώρες των ομήρων υπεύθυνες για οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εκπλήρωση των όρων μας, εκ των οποίων ο πρώτος είναι να σταματήσει αυτή η επίθεση κατά των δικών μας στο Μαλί", υπογραμμίζει η οργάνωση.

Οι εγκαταστάσεις της αλγερινής Sonatrach, της βρετανικής BP και τη νορβηγικής Statoil στο Αϊν Αμένας όπου κρατούνται όμηροι 41 ξένοι υπήκοοι

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Αλγερίας, Ντάχου Ουλντ Κάμπλια, δήλωσε ότι οι αρχές "δεν θα ανταποκριθούν στις αξιώσεις των τρομοκρατών" και αρνούνται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.  "Φαίνεται ότι θέλουν να φύγουν από αυτήν την περιοχή για να βγουν από τη χώρα μαζί με τους ομήρους, το οποίο δεν θα γινόταν αποδεκτό από τις αλγερινές αρχές", δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση δήλωσε ο Αλερινός υπουργός.

Οι ισλαμιστές δήλωσαν ότι η επίθεση έγινε σε αντίποινα επειδή η Αλγερία επέτρεψε στη Γαλλία να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της για να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές στο Μαλί και είπαν ότι "για την ασφάλεια των ομήρων" θα πρέπει να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Γαλλίας στη γειτονική χώρα. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε απόψε ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για την πιθανότητα να υπάρχουν και Γάλλοι μεταξύ των ομήρων και είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με την αλγερινή κυβέρνηση .

Από την πλευρά τους και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην Αλγερία, καθώς μεταξύ των ομήρων της Αλ Κάιντα βρίσκονται και επτά Αμερικανοί υπήκοοι.