Αλγερία: Ένας Γάλλος πολίτης νεκρός και 40 ξένοι υπήκοοι όμηροι σε επίθεση Ισλαμιστών

Ισλαμιστές μαχητές επιτέθηκαν τα χαράματα σε  ένα λεωφορείο και το συγκρότημα όπου κατοικούν οι εργαζόμενοι στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της περιοχής Άιν Αμένας της Αλγερίας, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη. Στην επιχέιρηση των εξτρεμιστών σκοτώθηκαν τουλάχιστον 2 άτομα, τραυματίστηκαν έξι ενώ οι αντάρτες απήγαγαν τουλάχιστον 40 ξένους πολίτες.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένας Γάλλος πολίτης ενώ ένας δεύτερος απήχθη και κρατείται ως όμηρος από τους εξτρεμιστές, γεγονός που συνδέει την επίθεση με τις προηγούμενες απειλές της Αλ Κάιντα κατά της Γαλλίας ότι θα προβούν σε αντίποινα για τη στρατιωτική επέμβαση της χώρας στο Μάλι. 

Ο δεύτερος από τους νεκρούς φέρεται ότι ήταν Βρετανός υπήκοος, ωστόσο το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Αφού επιτέθηκαν στο λεωφορείο, οι ένοπλοι κατευθύνθηκαν κατόπιν προς τις κατοικίες των εργαζομένων, πολιόρκησαν ορισμένες από αυτές, μπήκαν μέσα και κατάφεραν να πιάσουν ομήρους τουλάχιστον 40 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και πολλούς ξένους. Σύμφωνα με την εφημερίδα El Watan οι όμηροι είναι 41 και σε αυτούς περιλαμβάνονται Αμερικανοί, Ιάπωνες, Γάλλοι και Βρετανοί υπήκοοι.

Οι ισλαμιστές απαγωγείς έχουν ταμπουρωθεί μέσα στο συγκρότημα. Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί στρατιώτες και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και "έχουν λάβει όλα τα μέτρα" για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους. Λόγω της επίθεσης διακόπηκε η λειτουργία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ισλαμιστών,  η επίθεση έγινε σε αντίποινα επειδή η Αλγερία επέτρεψε στη Γαλλία να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της για να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές στο Μαλί. Η στάση της Αλγερίας είναι "προδοσία απέναντι στο αίμα των Αλγερινών μαρτύρων που σκοτώθηκαν από τις σφαίρες του Γάλλου αποικιοκράτη", σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι "41 Δυτικοί υπήκοοι, μεταξύ των οποίων 7 Αμερικανοί, αλλά και Γάλλοι, Βρετανοί και Ιάπωνες" κρατούνται όμηροι. Οι πέντε από αυτούς βρίσκονται μέσα στο εργοστάσιο ενώ οι υπόλοιποι 35 κρατούνται στα καταλύματα των εργαζομένων.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Μαγκρέμπ, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, και το γεγονός εγείρει τους φόβους ότι η γαλλική επέμβαση στο Μάλι θα προκαλέσει και άλλες ισλαμιστικές επιθέσεις εκδίκησης εναντίον δυτικών στόχων στην Αφρική, όπου η οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ επιχειρεί διαμέσου των συνόρων στην έρημο Σαχάρα, καθώς και στην Ευρώπη.