Η Αλ Κάιντα απειλεί τη Γαλλία

Αντεπίθεση κατά των γαλλικών δυνάμεων εξαπέλυσαν σήμερα οι ισλαμιστές αντάρτες του Μάλι, που υποστηρίζονται από την Αλ Κάιντα. Μετά από τριήμερες γαλλικές αεροπορικές επιθέσεις στα προπύργια τους , οι αντάρτες συγκρούστηκανν βίαια με τις κυβερνητικές δυνάμεις στην Ντιαμπάλι και άγριες μάχες διεξάγονταν για ώρες μέσα στην πόλη, η οποία έχει εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της.  

Τελικά, ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι αντάρτες κατέλαβαν την Ντιαμπάλι και τα συμμαχικά στρατεύματα υποχώρησαν από την πόλη, η οποία βρίσκεται 400 χλμ από την πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμακό.  

“Οι ισλαμιστές είχαν υποχωρήσει στα ανατολικά, αλλά οι γαλλικές δυνάμεις αντιμετώπισαν μια "δύσκολη" κατάσταση στις δυτικές περιοχές απέναντι στους πολύ καλά οπλισμένους αντάρτες” είπε χαρακτηριστικά ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Παράλληλα, οι ισλαμιστές που έχουν τη βάση τους στο βόρειο Μαλί και θέσεις τους βομβαρδίστηκαν από τις γαλλικές δυνάμεις δήλωσαν ότι θα "χτυπήσουν την καρδιά της Γαλλίας" και θα σύρουν την χώρα σε έναν μακρύ και άγριο πόλεμο. 

"Η Γαλλία επιτέθηκε στο Ισλάμ. Στο όνομα του Αλλάχ θα χτυπήσουμε την καρδιά της Γαλλίας", δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Μπαμακό ο Αμπού Νταρντάρ, στέλεχος του Κινήματος για την Ενότητα και τον Ιερό Πόλεμο στη Δυτική Αφρική (Mujao) που ελέγχει το βόρειο Μαλί .

Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει το μέρος που θα πληγεί ως "καρδιά της Γαλλίας", ο Νταρντάρ δήλωσε "παντού, στο Μπαμακό, στην Αφρική, στην Ευρώπη".

Από την πλευρά του, ο γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επιχείρηση στο Μαλί θα είναι σύντομη. "Η συμμετοχή της Γαλλίας στην εκστρατεία κατά των ισλαμιστών ανταρτών στο Μαλί είναι θέμα εβδομάδων", είπε χαρακτηριστικά ο Λοράν Φαμπιούς. Επιπλέον, τη Δευτέρα το βράδυ θα συνέλθει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έπειτα από αίτημα της Γαλλίας .

Η κατάσταση στο Μάλι επιδεινώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι αντάρτες των εξτρεμιστικών ομάδων, που ελέγχουν τις βόρειες περιοχές της χώρας, άρχισαν να επιτίθενται εναντίον των θέσεων των κυβερνητικών στρατευμάτων στο κεντρικό τμήμα της χώρας. 

Την Πέμπτη για να βοηθήσουν τα κυβερνητικά στρατεύματα έφθασαν στρατιωτικοί της Γαλλίας και της Γερμανίας ενώ άμεσα πρόκειται να φθάσουν επίσης στρατιωτικές μονάδες της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS).

Το βόρειο Μαλί βρίσκεται ήδη από τις αρχές του 2012 υπό τον έλεγχο ένοπλων οργανώσεων τζιχαντιστών και έχει γίνει καταφύγιο της Αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μαγκρέμπ (Aqmi).