Παγκόσμιο θρίλερ για γερά νεύρα στην Αλγερία

Θολές και συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση ομηρείας ξένων υπηκόων από ισλαμιστές αντάρτες στην Αλγερία. Καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει γίνει από πλευράς της κυβέρνησης και συνεχώς τα δεδομένα αλλάζουν, σε μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς κρίσεις ομηρείας των τελευταίων δεκαετιών.

Tο κρατικό ραδιόφωνο της Αλγερίας ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση του αλγερινού στρατού για την απελευθέρωση των ομήρων στο Άιν Αμένας τερματίστηκε και λίγο αργότερα, ο Αλγερινός υπουργός Επικοινωνιών Μοχάμεντ Σαΐντ – μιλώντας σε γαλλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο - δήλωσε ότι η επιχείρηση του στρατού στη μονάδα εξόρυξης φυσικού αερίου συνεχίζεται. Παρόλα αυτά δεν ήταν σε θέση να δώσει ακριβείς πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων.  

 Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μιλούν για 6 ξένους ομήρους και 8 από τους απαγωγείς νεκρούς ενώ το πρακτορείο ειδήσεων ANI της Μαυριτανίας - το οποίο διατηρεί επικοινωνία με τους απαγωγείς - κάνει λόγο για 34 ομήρους και 14 απαγωγείς νεκρούς από την αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησαν οι αλγερινές ένοπλες δυνάμεις στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στο Άιν Αμένας.  

Λίγο νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων της Μαυριτανίας ANI μετέδωσε ότι οι αλγερινές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου του Άιν Αμένας και πρόσθεσε ότι ο εκπρόσωπος των απαγωγέων απείλησε ότιθα σκοτώσουν τους υπόλοιπους ομήρους αν πλησιάσει ο αλγερινός στρατός. 

Δύο Αμερικανοί, τρεις Βέλγοι, ένας Ιάπωνας και ένας Βρετανός παραμένουν όμηροι της οργάνωσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους. 

Επιπλέον, σύμφωνα με το αλγερινό πρακτορείο APS, τέσσερις ξένοι όμηροι απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης που εξαπέλυσαν οι αλγερινές ένοπλες δυνάμεις.Πρόκειται για δύο Βρετανούς, έναν Κενυάτη και έναν Γάλλο αλλά το υπουργείο Εξωτερικών της Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι απελευθερώθηκε και ένας Ιρλανδός όμηρος.

H τύχη των 9 Νορβηγών που κρατούνταν όμηροι αγνοείται, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πηγή της αλγερινής ασφάλειας πάντως δήώσε ότι είκοσι πέντε ξένοι όμηροι, μεταξύ των οποίων δύο Ιάπωνες, διέφυγαν από τις εγκαταστάσεις όπου κρατούνταν.

Οι απαγωγείς ζητούν σε ανακοίνωσή τους να σταματήσει η επίθεση στο Μαλί."Ανακοινώνουμε ότι επιτύχαμε μια μεγάλου μεγέθους επίθεση σε αντίδραση στην σταυροφορία που πραγματοποιούν οι γαλλικές δυνάμεις στο Μαλί", αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης "Υπογράφοντες με αίμα". 

Αυτοσυγκράτηση συνιστά η διεθνής κοινότητα

Με ιδιαίτερη και έντονη ανησυχία παρακολουθούν την υπόθεση ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γαλλία Βρετανία και Νορβηγία, από τις οποίες κατάγονται οι περισσότεροι όμηροι.  Όλες οι κυβερνήσεις ζητούν αυτοσυγκράτηση από τις αλγερινές αρχές, φοβούμενοι για την ακόμα χειρότερη έκβαση της υπόθεσης.  

Το Τόκιο κάλεσε το Αλγέρι να σταματήσει αμέσως την επιχείρηση για την απελευθέρωση των ομήρων ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε τη λύπη του επειδή “δεν έλαβε έγκαιρα μια ειδοποίηση για την αλγερινή στρατιωτική επιχείρηση” . 

 "Η αλγερινή κυβέρνηση γνώριζε ότι θα προτιμούσαμε να έχουμε επικοινωνήσει εκ των προτέρων", τόνισε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ και ευχήθηκε επίσης μια "διευθέτηση της κατάστασης με όσο το δυνατόν πιο ειρηνικό τρόπο".

Ο Κάμερον είχε τηλεφωνική επικοινωνία η με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον Γάλλο Φρανσουά Ολάντ,  ενώ ακύρωσε την αυριανή του ομιλία για την ΕΕ εν όψει των δραματικών εξελίξεων. Τέλος , ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε τους Άγγλους ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι “για να ακούσουν ακόμα χειρότερα νέα” .

"Η κατάσταση είναι ρευστή, είναι πολύ αβέβαιη. Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο να υπάρξουν άσχημα νέα, πολύ δύσκολα νέα, σε αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε ανησυχία για την επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων και ζήτησε "διευκρινίσεις" από τις αλγερινές αρχές ενώ, στο Παρίσι, ο Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις του αλγερινού στρατού “δραματικές” .