Οι φύλαρχοι αποφασίζουν για ασυλία στους στρατιώτες των ΗΠΑ

Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι δήλωσε πως η μεγάλη συνέλευση των φυλάρχων της χώρας, ή Λόγια Τζίργκα, πρόκειται να συνεδριάσει για να αποφασίσει αν και υπό ποιους όρους θα δοθεί δικαστική ασυλία στους Αμερικανούς στρατιώτες αφού ολοκληρώσει την μάχιμη αποστολή του η εκστρατευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στη χώρα, εάν υπάρξει σχετική διμερής συμφωνία με τις ΗΠΑ για την παραμονή αμερικανικών δυνάμεων.

“Οι ΗΠΑ παραμένουν αμετακίνητες στο αίτημά τους για παροχή ασυλίας στους στρατιώτες τους. Η απόφαση για την ασυλία των στρατιωτών, το πώς θα χορηγείται, υπό το κράτος ποιας νομοθεσίας, υπό ποιες προϋποθέσεις, ή εάν υπάρχει ανάγκη για μία τέτοια ασυλία, είναι μία απόφαση που δεν μπορεί να λάβει η Αφγανική κυβέρνηση", δήλωσε ο Καρζάι μετά το πέρας της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

"Αυτή είναι μία απόφαση που πρέπει να λάβει ο αφγανικός λαός. Συνεπώς θα πρέπει να αποφασισθεί από τη λαϊκή Λόγια Τζίργκα ("Μεγάλο Συμβούλιο") για το εάν θα πρέπει να χορηγείται ασυλία, ή όχι, και υπό ποίους όρους", υπογράμμισε ο Αφγανός πρόεδρος.

"Οι Αμερικανοί μας δήλωσαν πως εάν δεν χορηγήσετε καθεστώς ασυλίας για τους στρατιώτες μας, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουμε το Αφγανιστάν και να μην έχουμε καμία σχέση με εσάς", πρόσθεσε ο Καρζάι μιλώντας προς τους δημοσιογράφους στο προεδρικό μέγαρο της Καμπούλ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Συνεπώς θα πρέπει να ζυγίσουμε προσεκτικά την ισορροπία μεταξύ των δύο ισοδύναμων περιπτώσεων κι εάν επιθυμούμε την παρουσία τους και μετά το 2014 θα πρέπει να τους χορηγήσουμε ασυλία", συνέχισε.

Μετά το 2014, "ένας πολύ μικρός αριθμός" Αμερικανών στρατιωτών θα εξακολουθήσει να δρα στο Αφγανιστάν, επεσήμανε ο Καρζάι, συγκρίνοντας τη δύναμη που θα παραμείνει με αυτές που σήμερα στρατοπεδεύουν αντίστοιχα στην Τουρκία, τη Γερμανία, την Νότιο Κορέα και την Ιαπωνία.

Η εκστρατευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF) αριθμεί 100.000 στρατιώτες, τα δύο τρίτα εκ των οποίων είναι Αμερικανοί. Ωστόσο μετά τα τέλη του 2014, οι αφγανικές δυνάμεις καλούνται να αναλάβουν εξ ολοκλήρου την προάσπιση της ασφάλειας στη χώρα, επικουρούμενες κατά βάση από τους εναπομείναντες Αμερικανούς οπλίτες, των οποίων την παρουσία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνδέει άρρηκτα με το καθεστώς ασυλίας που η Ουάσινγκτον ζητεί να τους χορηγηθεί.

"Είμαι πεπεισμένος πως η κατάσταση πρόκειται να βελτιωθεί στο Αφγανιστάν", πρόσθεσε εξ άλλου ο Καρζάι, ο οποίος βάσει του Συντάγματος δεν μπορεί να διεκδικήσει και τρίτη θητεία ως πρόεδρος, συνεπώς δεν θα ασκεί την εξουσία το 2014, όταν το ΝΑΤΟ θα πρέπει να περαιώσει την μάχιμη αποστολή του.