Στο φως οδικός χάρτης για επίλυση στο κουρδικό

Ένα σχέδιο- οδικό χάρτη για να επιτευχθεί επιτέλους ειρήνη μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων φέρνει στο φως τουρκική εφημερίδα. Σύμφωνα με τη Radikal, η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη καταλήξει σε επί της αρχής συμφωνία με τους Κούρδους αυτονομιστές για να δοθεί ένα τέλος στην πολύχρονη σύγκρουση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους.

Η Radikal επικαλείται πηγή από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών, αξιωματούχοι της οποίας είχαν συνάντηση με το φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ωστόσο, καμία κρατική πηγή δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Το σχέδιο έχει τέσσερα στάδια και προβλέπει αφοπλισμό των μαχητών του ΡΚΚ ενώ σε αντάλλαγμα η Άγκυρα θα νομοθετήσει για δικαιώματα στις κουρδικές μειονότητες, όπως η διδασκαλία των κουρδικών στα σχολεία της Τουρκίας και απελευθέρωση χιλιάδων κρατουμένων από τις τουρκικές φυλακές.

“Στόχος μας είναι να αφοπλίσουμε το ΡΚΚ και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα” είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Γιαλτσίν Αγκντογάν.