Προσεχώς και κουρδικά στα τουρκικά δικαστήρια

Μια σημαντική νίκη στον αγώνα των Κούρδων για περισσότερα δικαιώματα στην Τουρκία θα σημάνει η υλοποίηση όσων εξήγγειλε σήμερα η τουρκική κυβέρνηση στην απονομή δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σύντομα θα φέρει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τη χρήση της κουρδικής γλώσσας στα δικαστήρια της χώρας.

Μέχρι τώρα η άρνηση των τουρκικών δικαστηρίων να επιτρέπουν στους κατηγορούμενους να μιλούν κουρδικά για την υπεράσπισή τους αποτελούσε πηγή προστριβών στις υποθέσεις εναντίον εκατοντάδων ανθρώπων που κατηγορούνται ότι έχουν σχέση με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ωστόσο, και ενώ περίπου 700 Κούρδοι κρατούμενοι σε δεκάδες τουρκικές φυλακές βρίσκονται σε απεργία πείνας εδώ και σχεδόν δύο μήνες, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η εν λογω απόφαση δεν συνδέεται με το θέμα.

“Κάθε άνθρωπος θα μπορεί να υπερασπίζεται τον εαυτό του στο δικαστήριο στη γλώσσα στην οποία εκφράζεται καλύτερα”, δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, και πρόσθεσε ότι “ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης μας να προχωρήσει το νομοσχέδιο και να το στείλει άμεσα στο κοινοβούλιο για να ψηφιστεί”.

Ο ίδιος, ωστόσο, ζήτησε από τους απεργούς να σταματήσουν τη διαμαρτυρία τους. “Μην ταράσσετε εμάς και το έθνος μας”, δήλωσε χθες και πρόσθεσε: “Σας παρακαλώ σταματήστε αυτές τις απεργίες. Γνωρίζετε ότι υπάρχει δημοκρατική ατμόσφαιρα στην Τουρκία και ότι τα αιτήματά σας μπορούν να τεθούν σε συζήτηση”.