Τουρκία: Σε απεργία πείνας έξι Κούρδοι πολιτικοί

Σε απεργία πείνας κατέρχονται έξι Κούρδοι πολιτικοί, στο πλευρό των περίπου 700 ομοεθνών τους κρατουμένων σε δεκάδες φυλακές της Τουρκίας, με βασικό αίτημα να επιτραπεί στον κρατούμενο ιστορικό ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτζαλάν να έχει πρόσβαση στους συνηγόρους του.

Ο Οσμάν Μπαϊντεμίρ, δήμαρχος της πόλη Ντιγιάμπακιρ η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι Κούρδοι, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ότι έχει σταματήσει να δέχεται τροφή. Πέντε Κούρδοι, μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου -ο Σιρί Σουρέγια Οντέρ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) Γκουλτάν Κισανάκ, η Αϊσέλ Τουγκλούκ, ο Αντίλ Κουρτ και η Σαμπαχάτ Τουντσέλ- έχουν επίσης αρχίσει απεργία πείνας.

Εδώ και περίπου δύο μήνες εκατοντάδες Κούρδοι κρατούμενοι πραγματοποιούν απεργία πείνας ως μέσο άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δώσει περισσότερα δικαιώματα στην κουρδική μειονότητα και να προσφέρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στον Οτζαλάν.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του προειδοποίησε πριν από λίγες μέρες ότι δεν δέχεται εκβιασμούς παρότι προωθεί τη χρήση της κουρδικής γλώσσας στα δικαστήρια.

Την ανησυχία του πάντως για το κίνημα των Κούρδων απεργών πείνας εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φίλε στη διάρκεια συνομιλιών του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.