Ερντογάν: “Εκβιαστές οι απεργοί πείνας”

“Εκβιασμό” χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, την απεργία πείνας που έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο περίπου επτακόσιοι Κούρδοι πολιτικοί κρατούμενοι σε δεκάδες φυλακές της χώρας, με αίτημα τη χαλάρωση των συνθηκών κράτησης του επικεφαλής του κουρδικού κόμματος PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

“Μην κάνετε εκβιασμούς”, ήταν το αυστηρό μήνυμα που έστειλε ο Ερντογάν στους απεργούς, στο πλαίσιο ομιλίας του για τα δέκα χρόνια από την άνοδο του κόμματός του, AKP, στην εξουσία. “Δε θα απελευθερώσουμε τον τρομοκράτη ηγέτη απλώς επειδή το απαιτείτε και έχετε ξεκινήσει μια τέτοια ενέργεια”, πρόσθεσε.

Όμως δε σταμάτησε εκεί. “Η ποινή του θανάτου επιβλήθηκε στον τρομοκράτη ηγέτη που είναι υπεύθυνος για το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα αυτή”, τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση αυτή δεν εκτελέστηκε ποτέ, αφού η θανατική ποινή καταργήθηκε στην Τουρκία τον Αύγουστο του 2002. “Σήμερα, πολλοί άνθρωποι είναι υπέρ της αποκατάστασης της θανατικής ποινής, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, επειδή οι συγγενείς των νεκρών υποφέρουν ενώ άλλοι γιορτάζουν τρώγοντας κεμπάμπ", συνέχισε στο ίδιο αιχμηρό ύφος ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ταραχές σημειώθηκαν σήμερα στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία, ανάμεσα σε διαδηλωτές και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, μετά την άρνηση των τοπικών αρχών να επιτρέψουν στο κόμμα BDP να οργανώσει μία διαδήλωση υποστήριξης στους απεργούς πείνας. Σημειώνεται ότι η πόλη Ντιγιάρμπακιρ κατοικείται κατά κύριο λόγο από Κούρδους.