Τουρκία: Συγκρούσεις Κούρδων με αστυνομικούς

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε σήμερα μια γειτονιά της Κωνσταντινούπολης, ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και περίπου 200 Κούρδους που πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας, κρατώντας ένα πανό που έγραφε: “Οι πολιτικοί κρατούμενοι είναι η υπερηφάνεια μας, δεν θα σιωπήσουμε για τους θανάτους στις φυλακές”.

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης περίμεναν φασαρίες. Είχαν πραγματοποιήσει ήδη μια πορεία διαμαρτυρίας την Τρίτη, χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης.

Κάποια στιγμή, το πλήθος ήρθε αντιμέτωπο με μια ομάδα ένοπλων τουρκικών δυνάμεων καταστολής και ένα μεγάλο όχημα της αστυνομίας που είχε κλείσει το δρόμο.

Χωρίς καμιά λεκτική προειδοποίηση, όπως μετέδωσε το CNN, το όχημα άρχισε να εκτοξεύει νερό κατά του συγκεντρωμένου πλήθους. Οι διαδηλωτές οπισθοχώρησαν για λίγα λεπτά μέχρι που οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να κάνουν ρίψη δακρυγόνων εναντίον τους.

Αρκετοί διαδηλωτές τότε ανταπέδωσαν πετώντας πέτρες και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης προς τους αστυνομικούς.

Η Τρίτη ήταν η δεύτερη φορά, μέσα σε διάστημα δύο ημερών, που η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση βίας εναντίον των απαγορευμένων συναθροίσεων από πολιτικές ομάδες που αντιτίθενται στην κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα, οι δυνάμεις ασφαλείας στην Ανκάρα έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού και κανόνια εκτόξευσης νερού προκειμένου να διαλύσει μια πορεία για τον εορτασμό της ίδρυσης του κουρδικού ρεπουμπλικανικού κόμματος, οι διοργανωτές της οποίας αψήφισαν την κυβερνητική απαγόρευση.