Γαλλία: Δε δικαιούται ο Άσαντ να συμμετέχει σε μετάβαση

“Δεν μπορεί να μετάσχει σε μια πολιτική μετάβαση” ο Μπασάρ Αλ Άσαντ, αναφέρει η Γαλλία η οποία κατηγορεί το Σύρο πρόεδρο ότι φέρει “την πλήρη ευθύνη για τα 45.000 θύματα της σύγκρουσης” στη Συρία.

"Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο οποίος συνεχίζει μια όλο και πιο άγρια καταστολή εναντίον του λαού του και φέρει την ευθύνη για τα 45.000 θύματα της σύγκρουσης αυτής, δεν μπορεί να μετέχει σε μια πολιτική μετάβαση", δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Βενσάν Φλορεανί.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για την Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι, ζήτησε νωρίτερα τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης στην Συρία πριν από την διεξαγωγή εκλογών, υπογραμμίζοντας ότι η αλλαγή αυτή θα πρέπει να είναι "πραγματική", αλλά δεν έδωσε διευκρινίσει για τον ρόλο του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο νεότερος απολογισμός των νεκρών στη σύγκρουση στη Συρία ανέρχονται σε περισσότερους από 45.000.

Μόνο την Τετάρτη, συνολικά 121 άνθρωποι --μεταξύ των οποίων 50 αντάρτες και 41 στρατιώτες-- έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ενώ σήμερα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στα προάστια της Δαμασκού.