Νέο φράκτη στα σύνορα με Συρία ετοιμάζει το Ισραήλ

Το Ισραήλ οικοδομεί ένα νέο και καλύτερο φράχτη κατά μήκος των συνόρων του με τη Συρία, για την προετοιμασία μιας πιθανής αστάθειας μετά την αναμενόμενη πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε στρατιωτική πηγή στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την Τετάρτη.

Το νέο τεχνητό εμπόδιο αποσκοπεί στην ενίσχυση του υπάρχοντος φράγματος κατά μήκος των 90 χιλιομέτρων της γραμμής ανακωχής μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας του ελεγχόμενου τμήματος των Υψωμάτων του Γκολάν, είπε ο ταγματάρχης Άριε Σάλικαρ. Το προστατευτικό φράγμα θα περιλαμβάνει κάμερες και χαρακώματα.

Η κατασκευή του νέου φράχτη άρχισε περίπου πριν από ένα χρόνο και σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Κανάλι 2 του Ισραήλ, χτίζεται με ασυνήθιστα ταχύ ρυθμό, με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγους μήνες.

Ο εμφύλιος στη Συρία είναι ο κύριος λόγος για την κατασκευή του νέου φράχτη ασφαλείας, αλλά επίσης οι αιματηρές συμπλοκές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2011, έπαιξαν ρόλο στην επιτάχυνση της κατασκευής.

Οι όροι αυτοί αναφέρονται στη νίκη του Ισραήλ το 1967 στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, όταν ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε τη Γάζα από την Αίγυπτο, τη Δυτική Όχθη από την Ιορδανία και τα Υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία.