Κρίσιμες συνομιλίες στη Μόσχα για το συριακό

Διπλωματικός αναβρασμός επικρατεί στη διεθνή κοινότητα, καθώς η ανάγκη να βρεθεί λύση στην συριακή κρίση και να τερματιστεί επιτέλους η αιματοχυσία, γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Ο ιδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία απηύθυνε νέα έκκληση για "πραγματική" αλλαγή στη Συρία και ζήτησε πολιτική μετάβαση στη χώρα."Πρέπει να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση που θα ασκεί όλες τις εξουσίες στη διάρκεια της περιόδου μετάβασης. Η περίοδος αυτή θα ολοκληρωθεί με τη διενέργεια εκλογών", επισήμανε ο ίδιος

Ο Λαχντάρ Μπραχίμι, μεταβαίνει το Σάββατο στη Μόσχα για επαφές με τον Ρώσο ΥΠΕξ, Σεργκέι Λαβρώφ, ενώ στην Ρωσική πρωτεύουσα βρίσκεται και ο βρίσκεται ο σύρος υφυπουργός Εξωτερικών .

Ο Μπραχίμι, μετά τις ατελέσφορες συναντήσεις που είχε με τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ, βλέπει την αποστολή του να λήγει άδοξα, όπως και του προκατόχου του Κόφι Ανάν.

Η Ρωσία παρέχει πλήρη στήριξη και κάλυψη στην Δαμασκό και ο Άσαντ δεν διατίθεται να παραδώσει την εξουσία, ώστε να τερματιστεί ο εμφύλιος στη χώρα του. Μάλιστα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα της Le Figaro, όπου αναφέρονταν ότι ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν μυστικά σε σχέδιο πολιτικής μετάβασης, όπου ο Μπασάρ αλ Ασαντ θα μείνει πρόεδρος της Συρίας μέχρι το τέλος της θητείας του το 2014, χωρίς να έχει το δικαίωμα να επανεκλεγεί.

"Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο και δεν αποτελεί θέμα συζήτησης", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς. 

Παράλληλα, το θέμα του χημικού οπλοστασίου της Δαμασκού παραμένει ένα από τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την διεθνή κοινότητα. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε πρόσφατα στο Αμμάν με τον βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας για να συζητήσουν τις δυτικές κατηγορίες ότι ο Άσαντ χρησιμοποιεί χημικά όπλα στον πόλεμο κατά των "τρομοκρατών" όπως χαρακτηρίζει τους αντικαθεστωτικούς.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει εκφράσει επανειλημμένως την ανησυχία του για το χημικό οπλοστάσιο της Δαμασκού ενώ η στρατιωτική ηγεσία έχει προειδοποιήσει για επιθέσεις, σε περίπτωση που το Ισραήλ κινδυνεύσει.

"Μαζί με τη διεθνή κοινότητα, παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις στη Συρία που έχουν σχέση με τα αποθέματα χημικών όπλων. Θεωρούμε ότι τα όπλα αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν και δεν πρέπει να πέσουν στα χέρια τρομοκρατικών στοιχείων", δήλωσε πρόσφατα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.