Υποχωρεί ο Μόρσι υπό την οργή των Αιγυπτίων

Ένα βήμα πίσω έκανε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει απέναντί του μεγάλο τμήμα του λαού, που διαμαρτύρεται για την προκλητική συγκέντρωση εξουσιών του.

Το Σάββατο, και ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις, ο πρωθυπουργός της χώρας Χισάμ Καντίλ ανακοίνωσε πως ο Μόρσι ζήτησε να τροποποιηθεί το διάταγμα που του χορηγεί διευρυμένες εξουσίες.

Σε δηλώσεις του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μέχουερ ο Καντίλ αποκάλυψε ότι ο Μόρσι ανέθεσε σε έξι προσωπικότητες, οι οποίες μετείχαν μαζί του σήμερα σε σύνοδο, "να τροποποιήσουν την συνταγματική διακήρυξη", κάτι που αναμένεται το αργότερο μέχρι την Κυριακή.

Ο πρόεδρος ζήτησε επίσης, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό, "να βρεθεί μια νομική λύση που να επιτρέπει την αναβολή του δημοψηφίσματος" που προβλέπεται να διεξαχθεί στις 15 Δεκεμβρίου για το νέο Σύνταγμα, το οποίο επίσης επικρίνεται έντονα από την αντιπολίτευση.

Λίγο πριν από τις δηλώσεις αυτές του Αιγυπτίου πρωθυπουργού, ο κύριος συνασπισμός της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, το Μέτωπο Εθνικής Εξυγίανσης (FSN), είχε ζητήσει τη συνέχιση των διαμαρτυριών κατά του προέδρου Μόρσι.

Στους δρόμους όμως κατεβαίνει και η Μουσουλμανική Αδελφότητα (από την οποία προέρχεται ο Μόρσι) μετά τα πολλαπλά χτυπήματα που έχει δεχθεί από αντιπάλους του προέδρου.

Ένας συνασπισμός 13 αιγυπτιακών ισλαμιστικών κομμάτων και κινημάτων, μεταξύ αυτών και η Μουσουλμανική Αδελφότητα, απέρριψε οποιαδήποτε αναβολή της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για το σχέδιο του νέου Συντάγματος της Αιγύπτου, που είναι προγραμματισμένο για τις 15 Δεκεμβρίου.