Συγκρούσεις για το αμφιλεγόμενο Σύνταγμα στην Αίγυπτο

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε για μια ακόμα φορά το κέντρο του Καΐρου, καθώς το απόγευμα της Τετάρτης υποστηρικτές του προέδρου Μόρσι συγκρούστηκαν με πολίτες που διαδηλώνουν κατά του σχεδίου του νέου Συντάγματος και της υπερσυγκέντρωσης εξουσιών στον πρόεδρο της χώρας.

Όπως μετέδωσε το Reuters έπεσαν βόμβες μολότοφ έξω από το προεδρικό μέγαρο.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το κίνημα στο οποίο ανήκει ο Μόρσι, ζήτησε από τους οπαδούς της να πάνε στο προεδρικό μέγαρο όπου είχαν συγκεντρωθεί αντίπαλοι του Αιγύπτιου προέδρου.

Οι οπαδοί της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ισχυρίστηκαν ότι δέχθηκαν πυροβολισμούς στη διάρκεια των συγκρούσεων, οπότε οι αντίπαλες πλευρές έριξαν πέτρες εναντίον η μία της άλλης.

Την ίδια ώρα ακούγονταν πυρά, ενώ πυρπολήθηκαν και αυτοκίνητα.

Στο μεταξύ, και ενώ στο Κάιρο συνεχίζονταν περιορισμένα επεισόδια στους δρόμους κοντά στο προεδρικό μέγαρο μέχρι το βράδυ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, στην πόλη Ισμαηλία, αντίπαλοι του Μόρσι πυρπόλησαν την έδρα του πολιτικού κόμματος των Αδελφών Μουσουλμάνων, χωρίς όμως αναφορές για τραυματίες.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάλεσαν όλους τους διαδηλωτές, αντιπάλους και υποστηρικτές του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, να αποχωρήσουν από την περιοχή γύρω από το προεδρικό μέγαρο.

"Οι διαδηλωτές πρέπει να αποσυρθούν και ταυτόχρονα να δεσμευτούν ότι δεν θα επιστρέψουν εκεί λόγω της συμβολικής σημασίας του μεγάρου", δήλωσε ο Μαχμούντ Γοζλάν, ένας ανώτερος αξιωματούχος της αδελφότητας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός Χισάμ Καντίλ ζήτησε από τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν "αμέσως" την περιοχή και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση και διάλογο έκανε και ο Μεγάλος Ιμάμης του τεμένους Αλ Άζχαρ, Άχμεντ αλ Τάγιεμπ, η ανώτατη αρχή του σουνιτικού Ισλάμ.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι επέρριψε στον Αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι ακέραιη την ευθύνη για τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους της ισλαμικής κυβέρνησης, προσθέτοντας πως αυτή απώλεσε τη νομιμότητά της.

“Είμαστε έτοιμοι για τον διάλογο”, αλλά μόνον εάν ο πρόεδρος αποσύρει το διάταγμα με το οποίο διευρύνει τις εξουσίες του, υπογράμμισε ο Ελ Μπαραντέι μετά το πέρας της συνάντησή του με τον πρώην επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα και των πρώην υποψήφιο για την προεδρία Χαμντίν Σαμπάχι--οι οποίοι επίσης ανήκουν στη συμμαχία του FSN.

Παράλληλα τρία μέλη της ομάδας συμβούλων του Μόρσι υπέβαλαν την παραίτησή τους, όπως μεταδίδουν πηγές προσκείμενες στην προεδρία.

Πρόκειται για τους Σάιφ Άμπντελ Φάταχ, Αϊμάν αλ Σαγιάντ, και Αμρ αλ Λάιθι οι οποίοι ανέβασαν σε έξι τον αριθμό των παραιτηθέντων συμβούλων του προέδρου.