Διάλογο ζητά ο Μόρσι, με διαδηλώσεις απαντά η αντιπολίτευση

Σε νέες μαζικές κινητοποιήσεις καλούν οι βασικές οργανώσεις της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο την Παρασκευή αφού δεν πείστηκαν από το κάλεσμα του προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, για λύση της κρίσης με διάλογο.

Το βράδυ της Πέμπτης ο Μόρσι σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το έθνος, και με αφορμή τα βίαια επεισόδια, είπε πως "τέτοια οδυνηρά γεγονότα συμβαίνουν λόγω των πολιτικών διαφορών που θα έπρεπε να επιλύονται με διάλογο" και κάλεσε σύσσωμη την αντιπολίτευση σε εθνικό διάλογο το Σάββατο στο προεδρικό μέγαρο.

Όπως είπε, στα θέματα προς συζήτηση θα περιληφθούν το μέλλον της Άνω Βουλής, ο εκλογικός νόμος και ο πολιτικός οδικός χάρτης.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι το δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου Συντάγματος, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τη διεύρυνση των εξουσιών του, θα διεξαχθεί κανονικά όπως είναι προγραμματισμένο, στις 15 Δεκεμβρίου.

Το πρώτο “όχι” δεν άργησε να έρθει από το μέτωπο της αντιπολίτευσης.

Η ομάδα ακτιβιστών “Έιπριλ 6”, ένα από τα πρωταγωνιστικά κινήματα της Αιγύπτου, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέγερση κατά του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, απέρριψε την πρόταση του Μόρσι. Ακόμα στην ανακοίνωσή της μέσω του Facebook προέβλεψε ότι οι διαδηλώσεις της Παρασκευής θα αποτελέσουν “κόκκινη κάρτα” για τον Μόρσι.

Όσο για το συνασπισμό της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπός του, μελετά την πρόταση του Μοχάμεντ Μόρσι. Την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει προκειμένου να εξετάσει την πρόταση για διάλογο.

"Ακόμη αποτιμούμε την ομιλία του προέδρου και την πρόσκλησή του σε συνομιλίες. Το συζητάμε με τα μέλη και τους νεολαίους μας", είπε ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, Χουσέιν Άμπντελ Γάνι, σε δηλώσεις του στο Reuters.

Το βράδυ της Πέμπτης, όπως έγινε γνωστό, πραγματοποιήθηκε επίθεση στην έδρα των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο. Σύμφωνα με ένα εκπρόσωπο της οργάνωσης, τον Μαχμούντ Γοζλάν, δεκάδες διαδηλωτές λεηλάτησαν και πυρπόλησαν το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η οργάνωση, απο την οποία προέρχεται ο πρόεδρος της χώρας.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας ωστόσο είπε ότι η πυρκαγιά ήταν περιορισμένη και ότι η αστυνομία απώθησε τους διαδηλωτές.

Νωρίτερα, και ενώ υποστηρικτές και αντίπαλοι του Μόρσι είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή γύρω από το προεδρικό μέγαρο ο στρατός έδιωξε τους διαδηλωτές ενώ είχε στήσει οδοφράγματα σε περίμετρο 150 μέτρων.

Είχαν προηγηθεί τα βίαια επεισόδια της Τετάρτης κατά τα οποία έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι ενώ εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Αναγκαίος ο διάλογος λένε οι ΗΠΑ

Τη “βαθιά ανησυχία” του για τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Αίγυπτο εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στον Μόρσι, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικώς την Πέμπτη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε στον Αιγύπτιο ηγέτη ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει διάλογος μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών και ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς προϋποθέσεις.