Κάιρο: Τον κλοιό των τανκς έσπασαν οι διαδηλωτές στο προεδρικό μέγαρο

Την αναβολή του δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα εξετάζει ο Αιγύπτιος πρόεδρος, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπρόεδρος Μαχμούντ Μέκι. Σύμφωνα με το Μέκι, ο Μόρσι "θα μπορούσε να συμφωνήσει να αναβάλει το δημοψήφισμα", αν λάβει τη διαβεβαίωση ότι η καθυστέρηση δεν θα καταστήσει το κείμενο του χωρίς ισχύ και εγκυρότητα.

Όρος του Αιγύπτιου προέδρου είναι η αντιπολίτευση να μην αμφισβητήσει τη διαβούλευση που θα γίνει για τους λόγους για τους οποίους η ψηφοφορία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με το νόμο, δύο εβδομάδες μετά την υποβολή του κειμένου του Συντάγματος στον αρχηγό του κράτους.

Στο μεταξύ η εκλογική επιτροπή της Αιγύπτου ανέβαλε την έναρξη της ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα για τους Αιγυπτίους που ζουν στο εξωτερικό, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Οι Αιγύπτιοι του Εξωτερικού θα αρχίσουν την ψηφοφορία την Τετάρτη, αντί για το Σάββατο όπως είχε ήδη προγραμματιστεί, κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο οργανώνει τη διαδικασία. Η επιτροπή δεν ανέφερε πάντως εάν αυτό θα επηρεάσει την ημερομηνία του δημοψηφίσματος στην Αίγυπτο, που έχει καθοριστεί για τις 15 Δεκεμβρίου.

Το νέο σχέδιο Συντάγματος αλλά και το διάταγμα υπερεξουσιών του Μόρσι έχει προκαλέσει βίαια ξεσπάσματα οργής στην Αίγυπτο ενώ το Κάιρο θυμίζει εποχές εξέγερσης Αραβικής Άνοιξης.

Νωρίτερα την Παρασκευή, το Reuters μετέδωσε ότι διαδηλωτές έσπασαν τον κλοιό των τανκς που είναι παραταγμένα έξω από το προεδρικό μέγαρο.