Ερντογάν προς διαδηλωτές: Είστε τσαρλατάνοι και “μπαχαλάκηδες”

Λάδι στη φωτιά της λαϊκής οργής έριξε και πάλι σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε τις δεκάδες χιλιάδες που διαδηλώνουν εδώ και τρεις ημέρες στη μνήμη του νεκρού 15χρονου αγοριού "τσαρλατάνους που προκαλούν χάος".  

Μόλις λίγες ώρες μετά τον θάνατο δύο ατόμων στα χθεσινοβραδινά αιματηρά επεισόδια που ακολούθησαν την κηδεία του Μπερκίν Ελβάν, ο Ερντογάν κατηγόρησε το πρωί τους διαδηλωτές ότι προσπαθούν να σπείρουν το χάος για να επηρεάσουν τις δημοτικές εκλογές.  

"Υποτίθεται πως είσαστε δημοκράτες, υπέρ της ελευθερίας. Πρόκειται όμως για τσαρλατάνους, δεν έχουν καμιά σχέση με τη δημοκρατία, δεν πιστεύουν στην κάλπη", δήλωσε ο Ερντογάν κατά την τελετή των εγκαινίων μιας γραμμής του μετρό στην Άγκυρα. 

Μάλιστα, αντί να ζητήσει συγνώμη για τον τραγικό θάνατο του αγοριού από δακρυγόνο της αστυνομίας πέρσι, στην πλατεία Ταξίμ, ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κόσμο, την αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης ότι "τρομοκρατούν το δρόμο" πριν από τις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου. 

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του κύριου αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θεώρησε τον πρωθυπουργό υπεύθυνο για το θάνατο του 15χρονου, χαρακτήρισε τον Μπερκίν Ελβάν "μάρτυρα της δημοκρατίας" και έκανε έκκληση στους διαδηλωτές "να μην απαντούν σε προκλήσεις".

Μάλιστα, μιλώντας στη "Χουριέτ Ντέιλι Νιουζ" ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως έχει ακούσει φήμες για μια ψεύτικη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ερντογάν, με στόχο να αυξηθεί η υποστήριξη προς το πρόσωπό του.