Τουρκία:”Φιτίλι” για νέα επεισόδια ο θάνατος 15χρονου διαδηλωτή

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία πυροδότησε σήμερα στην Τουρκία ο θάνατος ενός 15χρονιου αγοριού, που είχε τραυματιστεί πέρσι τον Ιούνιο στα αιματηρά επεισόδια της πλατείας Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη. 

Ο Berkin Elvan, ηλικίας τότε 14 ετών, βρέθηκε τυχαία σε οδομαχία μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών, ενώ είχε βγει έξω για να αγοράσει ψωμί για την οικογένειά του. Χτυπήθηκε στο κεφάλι από ένα κάνιστρο δακρυγόνου και έπεσε σε κώμα.

Η είδηση του θανάτου του σήμερα έβγαλε στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης χιλιάδες νεαρούς διαδηλωτές, οι οποίοι συγκρούστηκαν άγρια με τις αστυνομικές δυνάμεις, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο του Berkin και την άγρια καταστολή των κινητοποιήσεων του περασμένου καλοκαιριού.

Ειδικά στην Κωνσταντινούπολη, έξω από το νοσοκομείο που νοσηλευόταν από τότε ο νεαρός διαδηλωτής, εκατοντάδες άτομα επιτέθηκαν με πέτρες σε ένα αστυνομικό όχημα και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσει.

Περισσότεροι από 1000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί και έξω από το αλεβίτικο νεκροταφείο όπου μεταφέρθηκε η σωρός του νεαρού αγοριού, φωνάζοντας συνθήματα όπως "κράτος-δολοφόνος" και κρατώντας φωτογραφίες του νεκρού αγοριού και φρατζόλες ψωμιού.

Οι βίαιες συγκρούσεις και οι οδομαχίες σε πολλές πόλεις της Τουρκίας συνεχίστηκαν μέχρι αργά τη νύχτα της Τρίτης, από εξαγριωμένους διαδηλωτές που ζητούσαν εκδίκηση για τον άδικο θάνατο του αγοριού. Η κηδεία του 15χρονου έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη και αναμένεται πλήθος κόσμου.

Οι Αλεβίτες αποτελούν θρησκευτική μειονότητα στην κυρίως σουνιτική μουσουλμανική Τουρκία. Ασπάζονται μια φιλελεύθερη εκδοχή του Ισλάμ και συχνά συγκρούονται με την υπερσυντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν