“Ο 15χρονος Μπερκίν είναι ο Αλέξης Γρηγορόπουλος της Τουρκίας”

Οι Τούρκοι συγκρίνουν τον 15χρονο Μπερκίν Ελβάν, το αγόρι που είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί και τελικά, μετά από εννέα μήνες σε κώμα, έχασε χθες τη ζωή του, με τον Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Σήμερα έγινε η κηδεία του άτυχου αγοριού, στην οποία παρευρεύθηκαν χιλιάδες άτομα. 

Άλλωστε, η είδηση του θανάτου του προκάλεσε χθες ξέσπασμα οργής σε όλη την Τουρκία. Σοβαρά επεισόδια σηεμιώθηκαν στην Άγκυρα, αλλά και σε άλλες πόλεις, καθώς δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι κατέβηκαν στους δρόμους και συγκρούονταν με την αστυνομία μέχρι αργά τη νύχτα. Σήμερα στην Άγκυρα, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κιζιλάι στο κέντρο της πρωτεύουσας, φώναξαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και επιχείρησαν να αποκλείσουν την κυκλοφορία, προκαλώντας την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής, οι οποίες τους περιέλουσαν με χημικά.

Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές τραυματίσθηκαν και πολλοί άλλοι τέθηκαν υπό κράτηση από την αστυνομία.

Η τουρκική εφημερίδα Hürriyet δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της μια φωτογραφία του μικρού Μπερκίν, μαζί με μία άλλη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Κατόπιν, στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι τα δύο παιδιά έπεσαν νεκρά από χέρι αστυνομικού και μετά το τραγικό γεγονός ξέσπασαν στις χώρες τους μεγάλης έκτασης επεισόδια.

Ο Μπερκίν στις 16 Ιουνίου του 2013, τότε ήταν 14 ετών, χτυπήθηκε από μεταλλικό περίβλημα ενός δακρυγόνου στις συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών. Το παιδί είχε βγει απλά για να πάρει ψωμί…

"Είσαι ο αδελφός μου Αλέξη, είσαι ο αδελφός μου Μπερκίν", γράφει η λεζάντα στην κοινή φωτογραφία του Μπερκίν και του Αλέξη…

Δείτε: