Τουρκία: Δύο νεκροί στις διαδηλώσεις μετά την κηδεία του 15χρονου

Δύο νεκροί, ένας αστυνομικός και ένας νεαρός 22 ετών είναι ο απολογισμός της χτεσινής επεισοδιακής ημέρας στην Τουρκία όπου σε πολλές πόλεις πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις με αφορμή την κηδεία του δεκαπεντάχρονου Μπερκίν Ελβάν.

Ο αστυνομικός έχασε τη ζωή του στην πόλη Τούντζελι εν ώρα υπηρεσίας και από καρδιακή προσβολή. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν το καρδιακό επεισόδιο οφείλεται στην εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων που έκανε η αστυνομία.

Η πληροφορία περί θανάτου του νεαρού στο Όκμεϊνταν της Κωνσταντινούπολης προήλθε από τον επικεφαλής της νομαρχιακής οργάνωσης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Κωνσταντινούπολη Αζίζ Μπαμπουστσού, ο οποίος μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk έκανε λόγο για συγκρούσεις μεταξύ πολιτών κατά τις οποίες έχασε τη ζωή του ένα άτομο και τραυματίστηκαν άλλα τρία.

Το θάνατο νέου στην Κωνσταντινούπολη σε ένοπλη συμπλοκή επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της η νομαρχία Κωνσταντινούπολης.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι περίπου στις 22.30 τη νύχτα σημειώθηκε στην περιοχή Κουλακσίζ στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης ένοπλη συμπλοκή μεταξύ δύο ομάδων κατά την οποία σκοτώθηκε από σφαίρα ο Μπουράκ Καραμάνογλου (22) και τραυματίστηκαν άλλα δύο άτομα τα οποία δεν διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο.

Στο θάνατο του δεκαπεντάχρονου Μπερκίν Ελβάν αναφέρθηκε τελικά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά μόνο ως παράγοντα που επηρέασε παροδικά αρνητικά και μόνο για χτες το πρωί το Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης και την τιμή του συναλλάγματος.

Μιλώντας αργά το βράδυ στο φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι «24», ο Ερντογάν ρωτήθηκε για την πορεία της οικονομίας. Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος διατύπωσε την ερώτηση: «έχετε κάποια ανησυχία για την οικονομία, διότι ειδικά μετά την 17η Δεκεμβρίου και σήμερα για παράδειγμα με το θάνατο του Μπερκίν Ελβάν και τα γεγονότα που ακολούθησαν, υπήρξε κινητικότητα στην τιμή συναλλάγματος και το Χρηματιστήριο;».

Ο Ερντογάν απάντησε λέγοντας «Η Τουρκία τα έχει ξεπεράσει αυτά. Είναι παροδικά πράγματα που έρχονται και παρέρχονται σαν τον άνεμο. Είχαν κάνει τα ίδια πράγματα και τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο. Αλλά στη συνέχεια η οικονομία μπήκε στο δρόμο της. Σήμερα το πρωί υπήρξε μια κινητικότητα, αλλά το απόγευμα το Χρηματιστήριο επανήλθε στα κανονικά επίπεδα, όπως και το επιτόκιο. Δεν υπάρχει ζήτημα, διότι είναι σταθερή η βάση της τουρκικής οικονομίας. Υπάρχει σταθερότητα που οφείλεται στη σταθερή κυβέρνηση».

Σημειώνεται ότι η 17η Δεκεμβρίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία είχαν γίνει προσαγωγές στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για τη διαφθορά στην οποία εμπλέκονταν μεταξύ άλλων και συγγενικά πρόσωπα υπουργών. Έκτοτε η κυβέρνηση χαρακτηρίζει την εισαγγελική αυτή έρευνα ως προσπάθεια του θρησκευτικού τάγματος του Φετχουλάχ Γκιουλέν να πλήξει την κυβέρνηση μέσω των προσκείμενων σε αυτό αστυνομικούς και δικαστικούς.

Παρακαλούμε περιμένετε ...