Εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε στο Νότιο Σουδάν

Σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με την έλλειψη επαρκούς ποσότητας τροφίμων στο Νότιο Σουδάν, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, περιγράφοντας την ανθρωπιστική κατάσταση ως άκρως ανησυχητική, παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπογράφθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών.

Περίπου 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με "πολύ σοβαρή ανασφάλεια" σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση τροφής, ανέφερε η Βαλερί Έιμος, αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, τη Τζούμπα.

Η Έιμος υπογράμμισε ότι οι οργανισμοί ανθρωπιστικής αρωγής έχουν ήδη βοηθήσει περισσότερους από 300.000 ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ωστόσο, οι λεηλασίες που σημειώθηκαν στις αποθήκες του ΟΗΕ εμποδίζουν τις επιχειρήσεις του στο Μαλακάλ, τόνισε η αξιωματούχος.

"Είδα ανθρώπους να ζουν σε φρικτές συνθήκες χωρίς φαγητό, χωρίς κατάλληλη υγιεινή, χωρίς νερό" είπε η Έιμος.

Η Έιμος επισκέφθηκε την περιοχή την ώρα που η Αφρικανική Ένωση προετοιμάζεται να συζητήσει την κρίση στο Νότιο Σουδάν σε Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Αντίς Αμπέμπα αύριο.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 700.000 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Άλλοι 123.400 έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, κυρίως στην Ουγκάντα, την Κένυα, το Σουδάν και την Αιθιοπία.

Διαβάστε ακόμα:

Η πραγματική εικόνα του πολέμου στο Νότιο Σουδάν -Μπροστά στην κάμερα, ένας αποστεωμένος ασθενής αργοπεθαίνει στο νοσοκομείο, όπου 13 άνθρωποι εκτελέστηκαν από τους αντάρτες