Η πραγματική εικόνα του πολέμου στο Νότιο Σουδάν

Μέχρι σήμερα, 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις στο Νότιο Σουδάν και μισό εκατομμύριο έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ,προκειμένου να γλιτώσουν από την βία και τον θάνατο της εμφύλιας διαμάχης.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στρατεύματα πιστά στην κυβέρνηση ανακατέλαβαν την πόλη Bor από τους αντάρτες που δρουν υπό την ηγεσία του πρώην αντιπροέδρου, Riek Machar.

Η σύγκρουση ξεκίνησε ως μια πολιτική διαμάχη, αλλά έχει λάβει πλέον εθνοτική χροιά, με τις δύο φυλές Dinka και Nuer να πολεμούν λυσσαλέα η μία εναντίον της άλλης.

Σε αυτή την εμφύλια διαμάχη διαπράττονται φριχτά εγκλήματα πολέμου εναντίον του άμαχου πληθυσμού, τόσο από τον επίσημο στρατό όσο και τους αντάρτες των φυλών, οι οποίοι εκτελούν και σφαγιάζουν μαζικά, όσους “αντιπάλους” βρεθούν στο δρόμο τους. 

Ο ανταποκριτής του ΒΒC, Mark Lowen, ταξίδεψε στην Μπορ και κατέγραψε την ωμή πραγματικότητα του πολέμου,μία ημέρα μετά την κατάληψη της πόλης από τον στρατό.

Η κάποτε ζωντανή πολύχρωμη Μπορ,είναι τώρα έρημη και γεμάτα συντρίμμια. Λίγοι είναι οι άνθρωποι που περπατούν στους άδειους δρόμους, στις άκρες των οποίων κείτονται πτώματα.

Για τους εναπομείναντες κατοίκους η κατάσταση είναι δραματική.

Οι σκηνές που κατέγραψε το συνεργείο στο νοσοκομείο της εγκαταλελειμμένης πόλης είναι σοκαριστικές.

Ένας αποστεωμένος ασθενής έχει κυριολεκτικά ξεμείνει να αργοπεθαίνει στο κρεββάτι του, ενώ άλλοι 13 άνθρωποι εκτελέστηκαν από τους αντάρτες πάνω στα κρεβάτια τους, μέσα στον ίδιο θάλαμο.

Στο προαύλιο του νοσοκομείου “σαπίζουν” άλλα δύο πτώματα ενώ ο ήλιος, η ζέστη και η αποσύνθεση των σορών των άτυχων θυμάτων είναι “απερίγραπτη”....