Ελπίδες για ειρήνη στο Νότιο Σουδάν

Μετά από ένα μήνα αιματηρών συγκρούσεων, χιλιάδες νεκρούς και μια ισοπεδωμένη χώρα, η κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν και εκπρόσωποι των ανταρτών υπέγραψαν στο ουδέτερο έδαφος της Αιθιοπίας μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. 

Οι σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν τον Δεκέμβριο ανάμεσα στον κυβερνητικό στρατό και μαχητές πιστούς στον έκπτωτο αντιπρόεδρο Ριέκ Μακάρ, έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, στοιχίζοντας την ζωή σε 10.0000 ανθρώπους και αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν από κοινού τη συμφωνία εκεχειρίας,  που προβλέπει την απελευθέρωση 11 κρατουμένων συντρόφων του Ρικ Μάκαρ, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις αρχές των συγκρούσεων.

"Ελπίζουμε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σύντομα σε μια συμφωνία (πιο γενικευμένη) που θα βάλει τέλος στο αιματοκύλισμα" υπογράμμισε από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της κυβέρνησης του προέδρου Σίλβα Κιρ , Νχιάλ Ντενγκ Νχιάλ.

Χαιρετίζει ο Λευκός Οίκος  

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός,  χαρακτηρίζοντάς την ένα «πρώτο κρίσιμο βήμα» για την επίλυση της αιματηρής κρίσης.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ εύχονται να δουν "τις δύο πλευρές να εφαρμόζουν σύντομα και ολοκληρωτικά" τους όρους αυτής της συμφωνίας.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο της πραγματικής εικόνας του πολέμου στο Νότιο Σουδάν από την πόλη-φάντασμα Μπορ, όπου ένας αποστεωμένος ασθενής αργοπεθαίνει στο νοσοκομείο στο οποίο 13 άνθρωποι εκτελέστηκαν από τους αντάρτες