Εκρήξεις στο Χαλέπι: Παγώνει η απομάκρυνση αμάχων

Εκρήξεις ακούστηκαν στο ανατολικό τμήμα της πόλης Χαλέπι στη Συρία. Στο σημείο βρίσκονται τα λεωφορεία που μεταφέρουν αμάχους και αντάρτες, στη μεγαλύτερη επιχείρησης εκκένωσης του μέχρι πρότινος ανταρτοκρατούμενου τομέα. Το ανατολικό Χαλέπι εκκενώνεται μετά από συμφωνία των ανταρτών με το καθεστώς του Άσαντ και με εγγυήτρια δύναμη τη Ρωσία.

Λόγω των εκρήξεων ανεστάλη η επιχείρηση απομάκρυνσης των ανταρτών και των αμάχων από το Χαλέπι από τις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σχεδόν 8.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει το Χαλέπι

Μέχρι το πάγωμα της επιχείρησης, σχεδόν 8.000 άμαχοι είχαν απομακρυνθεί από το Χαλέπι με έξι αυτοκινητοπομπές, σύμφωνα με πληροφορίες από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μέχρι τις τελευταίες εξελίξεις, η επιχείρηση της εκκένωσης του Χαλεπιού προχωρούσε πολύ ομαλά. Παρόλα αυτά ακόμη έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση των αμάχων από δύο χωριά που πολιορκούν οι αντάρτες στη γειτονική επαρχία Ιντλίμπ, κάτι που έχει περιληφθεί στη συμφωνία.

«Η απομάκρυνση (…) θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειάζεται για να μπορέσουν να φύγουν οι άνθρωποι που το επιθυμούν», δήλωσε από την πλευρά της η Ίνγκι Σέντκι, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού.

Εκτός από τα οχήματα που έχει διαθέσει η συριακή κυβέρνηση και τα ασθενοφόρα, κάποιοι κάτοικοι φεύγουν από το Χαλέπι με τα δικά τους αυτοκίνητα, σύμφωνα με τον Άχμαντ αλ Ντμπις επικεφαλής μιας μονάδας γιατρών και εθελοντών που συντονίζει την απομάκρυνση των τραυματιών.

Τουρκία: Καταυλισμός για τους πρόσφυγες από το Χαλέπι στα σύνορα

Ένας καταυλισμός στον οποίο θα εγκατασταθούν όσοι απομακρύνονται από το Χαλέπι της Συρίας θα δημιουργηθεί στα σύνορα της χώρας με την Τουρκία, ανακοίνωσαν υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι σήμερα μιλώντας στο Reuters, προσθέτοντας ότι η χώρα τους θα συνεχίσει να δέχεται τους ασθενείς και τους τραυματίες.

Δύο πιθανά σημεία, περίπου 3,5 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της Συρίας, έχουν εντοπιστεί για τη δημιουργία του καταυλισμού που θα έχει δυνατότητα στέγασης έως και 80.000 ανθρώπων, εξήγησαν οι αξιωματούχοι αυτοί προσθέτοντας ότι αναμένουν περίπου 30.000 με 35.000 πρόσφυγες.