Αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στο Χαλέπι – Ζωντανοί νεκροί οι άμαχοι

Ο ΟΗΕ κατηγορεί αντάρτες ότι χρησιμοποιούν αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες και δυνάμεις του καθεστώτος για εγκλήματα πολέμου

Οι αεροπορικές επιδρομές και οι σφοδροί βομβαρδισμοί έσπειραν τον πανικό σήμερα στους κατοίκους του Χαλεπιού που αναζητούσαν μάταια καταφύγιο να κρυφτούν, μετά την αναστολή της συμφωνίας που προέβλεπε την απομάκρυνσή τους από τις τελευταίες ανταρτοκρατούμενες συνοικίες της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών αναζωπυρώθηκαν και κλιμακώθηκαν έπειτα από μια παύση πολλών ωρών που επρόκειτο να επιτρέψει σε χιλιάδες αμάχους, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση και στο χείλος του λιμού, να μπορέσουν να εξέλθουν από τις ελάχιστες πλέον συνοικίες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

«Περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν υπό πολιορκία σε μια έκταση 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων» στο Χαλέπι, επιβεβαίωσαν οι Γιατροί του Κόσμου.

Η νέα κλιμάκωση της βίας οδήγησε πολλούς τρομοκρατημένους κατοίκους να αρχίσουν να τρέχουν στους δρόμους αναζητώντας εναγωνίως καταφύγιο, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, που είδε πολλούς τραυματίες.

Κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να κρυφτούν στις εισόδους των κτιρίων. Ο ανταποκριτής του AFP μετέδωσε ότι είδε ένα άρμα μάχης του συριακού στρατού να ανοίγει πυρ εναντίον των ανταρτοκρατούμενων τομέων, ενώ την ίδια ώρα η πολεμική αεροπορία της Συρίας συνέχιζε έως αργά το απόγευμα να σφυροκοπά την περιοχή στο νότιο τμήμα της πόλης.

«Επιστρέψαμε στην πρότερη κατάσταση» επισήμανε από την πλευρά του ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Η απώλεια του ελέγχου του Χαλεπιού θα σηματοδοτήσει το τέλος της εξέγερσης σε αυτήν την πόλη σύμβολο, το ανατολικό τμήμα της οποίας κατέλαβαν οι αντάρτες το 2012. Αντιθέτως, θα πρόκειται για την σημαντικότερη νίκη για τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, τη Ρωσία και το Ιράν, μετά την έναρξη του εμφυλίου το 2011.

Θηριωδίες και από τις δύο πλευρές

Ο ΟΗΕ κατηγορεί αντάρτες ότι χρησιμοποιούν αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες και δυνάμεις του καθεστώτος για εγκλήματα πολέμου. 

Οι οργανώσεις των ανταρτών εμποδίζουν τους αμάχους να φύγουν από τις πολιορκημένες συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού και τους χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινες ασπίδες.  Σε ανακοίνωσή της, η επιτροπή του Οργανισμού για τη Συρίας ανέφερε πως «έλαβε καταγγελίες πως οργανώσεις της αντιπολίτευσης εμποδίζουν τους αμάχους να φύγουν και ότι μαχητές της αντιπολίτευσης αναμιγνύονται με τον πληθυσμό, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο οι άμαχοι να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν». 

 Την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Ρούπερτ Κόλβιλ, είχε επισημάνει πως το Μέτωπο Κατάκτησης της Συρίας και η οργάνωση Κατάεμπ Αμπού Αμάρα εκτελούσαν αμάχους διότι προσπάθησαν να φύγουν από τις τελευταίες συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού που παρέμεναν στα χέρια των ανταρτών. 

Σε ανακοίνωσή της η επιτροπή έκανε επίσης λόγο για «πολλές πληροφορίες περί παραβιάσεων που διαπράττονται από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις (...) κυρίως εξωδικαστικές εκτελέσεις, αυθαίρετες συλλήψεις, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και αναγκαστικές στρατολογίες». «Οι άνδρες που βρίσκονται σε στρατεύσιμη ηλικία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε αυτές τις καταχρήσεις» από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στο καθεστώς, πρόσθεσε.

Η Επιτροπή ανέφερε εξάλλου πως η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της «ασκούν πλέον ουσιαστικά τον έλεγχο στο Χαλέπι και άρα έχουν την ευθύνη να αποτρέπουν τέτοιες παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων και πράξεων αντιποίνων».

Από την πλευρά του ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν καταδίκασε την επανέναρξη των βομβαρδισμών από τις δυνάμεις οι οποίες πρόσκεινται στο καθεστώς «σε μια περιοχή γεμάτη άμαχους», μετά την αναβολή της εφαρμογής της συμφωνίας για την απομάκρυνση των πολιτών από το ανατολικό Χαλέπι.

Είναι «σχεδόν βέβαιο» πως οι βομβαρδισμοί αυτοί αποτελούν «παραβίαση του διεθνούς δικαίου και (...) πιθανότατα ένα έγκλημα πολέμου», ανέφερε ο Ζέιντ σε ανακοίνωσή του. Υπενθύμισε ότι «η συριακή κυβέρνηση έχει σαφή ευθύνη να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών της και δεν αξιοποιεί την ευκαιρία που της παρουσιάστηκε για να το κάνει». Επιπλέον, υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση της Συρίας είναι επίσης υποχρεωμένη βάσει του διεθνούς δικαίου να παρέχει ιατρική βοήθεια σε όλους τους άρρωστους και τους τραυματίες--τόσο στους άμαχους όσο και στους μαχητές».