Το Χαλέπι έπεσε: Ο Άσαντ κυρίαρχος αλλά ο ΟΗΕ καταγγέλλει θηριωδίες

"Οι πολίτες πυροβολούνται στο δρόμο την ώρα που προσπαθούν να διαφύγουν ή πυροβολούνται μέσα στα σπίτια τους", δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Μετά από 6 μήνες σφοδρότατων μαχών, ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του - ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις, το Ιράν και σιίτες πολιτοφύλακες - έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο όλων των συνοικιών στο ανατολικό Χαλέπι. Όπως ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του στρατού, οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών περιορίστηκαν σε λίγες συνοικίες στη δυτική όχθη του ποταμού που διαπλέει την πόλη.

Μέχρι χθες το βράδυ η κυβερνητική πλευρά πανηγύριζε και δημοσιογράφος του Reuters περιέγραφε ότι οι σφαίρες "έπεφταν σαν βροχή" καθώς οι στρατιώτες πυροβολούσαν στον αέρα θριαμβευτικά.

Παράλληλα, χιλιάδες επιπλέον κάτοικοι εγκατέλειπαν την πόλη μεταφέροντας ό,τι μπορούσαν να διασώσουν από τα υπάρχοντά τους, κάποιοι ακόμη και με αναπηρικά αμαξίδια. 

Ωστόσο, η μεγαλύτερη νίκη επι του πεδίου της μάχης για τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει προκαλέσει την παγκόσμια κατακραυγή, καθώς υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για θηριωδίες στο Χαλέπι εις βάρος αμάχων, ανάμεσά τους και γυναικόπαιδα.  

Μάλιστα το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα στις 19.00 ώρα Ελλάδας, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Χαλέπι, σύμφωνα με διπλωμάτες. Η συνεδριάση θα γίνει έπειτα από αίτημα της Γαλλίας, που ζήτησε την άμεση παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών "για να διακριβώσουν τι συμβαίνει στο Χαλέπι ώστε η διεθνής κοινότητα να μην αφήσει αυτά τα εγκλήματα ατιμώρητα".

Ο στρατός πυροβολεί πολίτες 

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο στρατός του Άσαντ σκότωσε τουλάχιστον 82 πολίτες-  περιλαμβανομένων 11 γυναικών και 13 παιδιών - σε τέσσερις διαφορετικές συνοικίες στον ανατολικό τομέα της πόλης ενώ ενδεχομένως να υπάρχουν "πολύ περισσότερα" θύματα.

"Οι πληροφορίες που έχουμε αναφέρουν ότι οι πολίτες πυροβολούνται στο δρόμο την ώρα που προσπαθούν να διαφύγουν ή πυροβολούνται μέσα στα σπίτια τους", δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διαβάστε σχετικα: Χτυπάνε κτίριο στο Χαλέπι όπου μέσα βρίσκονται εκατοντάδες παιδιά

 Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Γενς Λάρκε έκανε λόγο για "απόλυτη κατάρρευση της ανθρωπότητας στο Χαλέπι".

Την ίδια ώρα, Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν αύριο στην Τουρκία για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθεί το ζήτημα του ανθρωπιστικού διαδρόμου καθώς και της εκεχειρίας.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έκανε χθες έκκληση μέσω email στις αντιμαχόμενες πλευρές να σεβαστούν τη ζωή των αμάχων, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε την ανησυχία του.

Οι αντάρτες εξακολουθούν να ελέγχουν μεγάλο μέρος της επαρχίας δυτικά του Χαλεπίου και την Ιντλίμπ, επίσης στη βορειοδυτική Συρία.