Χαλέπι: Αδειάζει από αμάχους και αντάρτες η πόλη φάντασμα

Εγγυήσεις αλλά... με το δάκτυλο στην σκανδάλη σε περίπτωση που γίνει η παραμικρή εκτροπή από κάθε εμπλεκόμενη μεριά γίνεται η εκκένωση στο Χαλέπι, τόσο από αντάρτες όσο και από αμάχους. Η πόλη που απετέλεσε το σύμβολο του αιματηρού εμφυλίου στη Συρία αλλά και το θέατρο της μεγαλύτερης πολεμικής θηριωδίας τελεί πλέον υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ήδη η πρώτη φάλαγγα λεωφορείων που μεταφέρει αντάρτες έφυγε από το ανατολικό τμήμα του Χαλεπίου. Εκτός από τους αντάρτες, ασθενοφόρα και λεωφορεία εκκενώνουν το Χαλέπι από τραυματίες και αμάχους. Περίπου δεκαπέντε οχήματα που μετέφεραν κυρίως τραυματίες και τις οικογένειές τους, έφυγαν από τη συνοικία Αλ-Αμιρίγια και έφθασαν στην ελεγχόμενη από τις κυβερνητικές δυνάμεις συνοικία Ραμούσα, απ΄ όπου θα κατευθυνθούν στη συνέχεια στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου, υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

H Μόσχα ανακοίνωσε πως το μεσημέρι της Πέμπτης (16.30 ώρα Ελλάδας), περισσότεροι από 108.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει το Χαλέπι προς ασφαλείς προορισμούς. 

Της πορείας ηγούνται, για λόγους διασφάλισης της διαδικασίας, οχήματα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) και της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου, με τις σημαίες των δύο οργανισμών. Την πομπή συνοδεύει και η αστυνομία.

Ανεστάλησαν οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν τις συνομιλίες για τους τρόπους επίλυσης της κρίσης στο Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Στο μεταξύ, το συριακό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Ikhbariya μετέδωσε σήμερα πως τρομοκράτες, όπως τους αποκάλεσε, βομβάρδισαν μια περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης στο Χαλέπι με ρουκέτες. Το Ikhbariya επικαλείτο δημοσιογράφο του που βρίσκεται στην πόλη.

Ωστόσο ένας κάτοικος σε έναν ανταρτοκρατούμενο τομέα δίπλα στην περιοχή όπου σύμφωνα με το Ikhbariya έπεσαν οι ρουκέτες ανέφερε πως δεν άκουσε ήχους βομβαρδισμών εκεί σήμερα.

Η συριακή κυβέρνηση αποκαλεί όλους τους αντάρτες που μάχονται εναντίον της, τρομοκράτες.

Η Μόσχα εγγυάται την ασφάλεια των ανταρτών

Η Ρωσία επανέλαβε σήμερα ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών πως η εκκένωση του Χαλεπίου από αντάρτες θα είναι ειρηνική και πως είναι εγγυήτρια της ασφάλειάς τους.

"Σήμερα η Ρωσία περιέγραψε λεπτομερώς στην ομάδα δράσης πώς θα εκτυλιχθεί η εκκένωση. Επιβεβαίωσε πως Ρώσοι θα επιβλέπουν... και πως δεν θα συμβεί κανένα κακό σε εκείνους που θα φύγουν από το Χαλέπι", είπε ο σύμβουλος ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Γιαν Έγκελαντ.