Ο ρόλος της γιαγιάς και του παππού στο μεγάλωμα του παιδιού

Η παρουσία της γιαγιάς και του παππού στη ζωή των παιδιών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Κάνοντας ένα "ταξίδι" στα παιδικά σας χρόνια, σίγουρα θα θυμηθείτε κάποιο ανέμελο Σαββατοκύριακο στο σπίτι τους, ένα χατίρι που σας έκαναν, τα παραμύθια που σας έλεγαν, μία σωτήρια επέμβαση τη στιγμή που ήσασταν σε δύσκολη θέση. Τώρα που είσαστε μαμά όμως και χρειάζεστε τη βοήθεια της γιαγιάς και του παππού στο μεγάλωμα του παιδιού σας, αναρωτιέστε ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά. 

Αναμφισβήτητα το να αφήσετε το παιδί σας τις ώρες που πρέπει να λείψετε από κοντά του στη γιαγιά και τον παππού είναι η ιδανική λύση. Είναι οι άνθρωποι που αγαπούν πραγματικά το παιδί σας, νοιάζονται για αυτό και το προσέχουν όπως εσείς. Κάθε στιγμή προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες του ενώ συνήθως του λένε ιστορίες και το  μαθαίνουν καινούργια πράγματα, κάτι που βοηθάει στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του. Επιπλέον, ένα παιδί που μεγαλώνει με τη γιαγιά και του παππού αντιλαμβάνεται από πολύ νωρίς τη σύνδεση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος και μαθαίνει τις ρίζες του, κάτι που θα το βοηθήσει στη μετέπειτα ανάπτυξη και εξέλιξή του.

Ίσως το μοναδικό πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε είναι ότι η γιαγιά και ο παππούς έχουν την τάση να επεμβαίνουν στον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών, αδιαφορώντας για τους κανόνες που έχουν θέσει οι γονείς.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κάνετε μία ήρεμη κουβέντα μαζί τους και να συμφωνήσετε ότι για το καλό του παιδιού πρέπει να έχετε κοινή γραμμή στην ανατροφή του. Θα πρέπει να τους επισημάνετε όμως ότι οι κανόνες και το πρόγραμμα του παιδιού είναι δική σας ευθύνη κι εκείνοι οφείλουν να τα τηρούν. Επιπλέον, εάν υπάρξει οτιδήποτε που τους προβληματίζει σε σχεση με τη συμπεριφορά του παιδιού θα πρέπει να το συζητούν μαζί σας ώστε να πάρετε μία απόφαση για τον τρόπο αντιμετώπισής του.