Επεισόδια στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στα Χανιά

Ένταση και επεισόδια σημάδεψαν το σημερινό συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στα Χανιά. Όλα ξεκίνησαν όταν η πορεία των διαδηλωτών, που μέχρι εκείνη την ώρα ήταν ειρηνική, βρέθηκε έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Τζανακάκη.

Την ώρα που ο κύριος όγκος των διαδηλωτών αποχωρούσε από το σημείο, με κατεύθυνση την πλατεία της Αγοράς, ομάδα νεαρών που είχε παραμείνει στον δρόμο έξω από τα γραφεία, κινήθηκε κατά των αστυνομικών που είχαν παραταχθεί μπροστά από την είσοδο των γραφείων της Χρυσής Αυγής με πυροσβεστήρες που περιείχαν χρώμα, ξύλα και πέτρες. Οι αστυνομικοί αντέδρασαν και, κάνοντας χρήση χημικών, ανάγκασαν τους νεαρούς να φύγουν προς το κέντρο της πόλης.

Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, πολίτες έτρεχαν για να προστατευθούν, ενώ πολλά καταστήματα κατέβασαν ρολά. Η οδός Τζανακάκη έκλεισε για όλα τα οχήματα, με αποτέλεσμα στο κέντρο της πόλης να επικρατήσει κυκλοφοριακό κομφούζιο. Στην ίδια οδό παρέμειναν παρατεταγμένες αστυνομικές δυνάμεις, ενώ οι νεαροί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Αγοράς, φωνάζοντας συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής και της αστυνομίας.

Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, στην οποία συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, μαθητές, εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ τη στήριξή τους στην κινητοποίηση εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους, επιστημονικοί φορείς και πολλά σωματεία εργαζομένων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Νεκτάριο Πετράκη, η συμμετοχή των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, κατά την πρώτη ημέρα της απεργίας, κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, ωστόσο οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες λειτούργησαν κανονικά.

Καθολική ήταν και σήμερα η συμμετοχή των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατά την τρίτη ημέρα της πενθήμερης πανελλαδικής απεργίας του κλάδου, ενώ οι καθηγητές των Χανίων, το απόγευμα της Πέμπτης, πραγματοποιούν γενική συνέλευση προκειμένου να επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, κατά την πρώτη ημέρα της 48ωρης απεργίας δασκάλων και νηπιαγωγών, η συμμετοχή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, Φώτη Ποντικάκη, έφτασε στο 90%, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του κλάδου προκειμένου να εκτιμηθεί εκ νέου η πορεία των κινητοποιήσεων, εν όψει και της Ολομέλειας των προέδρων των συλλόγων της χώρας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία 1866 και ξεχωριστή πορεία στο κέντρο των Χανίων οργάνωσε και το ΠΑΜΕ.