Ηλιούπολη: Ξήλωσαν και νέο λούνα παρκ μέσα στη νύχτα

Τη στιγμή που βρίσκεται υπό διερεύνηση το δυστύχημα, το οποίο κόστισε τη ζωή σε ένα 13χρονο αγόρι, σε λούνα παρκ του Ελληνικού, μία ακόμα υπόθεση έρχεται να δημιουργήσει και νέα ερωτήματα, ως προς τον τρόπο εγκατάστασης, αδειοδότησης και λειτουργίας, ανάλογων χώρων ψυχαγωγίας σε πολλές περιοχές της χώρας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα υπαίθριου λούνα παρκ, το οποίο λειτουργούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, -κεντρική πλατεία του δήμου Ηλιούπολης.

Το news.gr, βρέθηκε στη συγκεκριμένη πλατεία μία ημέρα μετά το τραγικό περιστατικό του Ελληνικού, καταγράφοντας τις εικόνες που ακολουθούν.Αυτό που αντικρίσαμε ήταν δύο φορτηγά να αποσύρουν στις 12 το βράδυ της Δευτέρας, την...πτυσσόμενη επιχείρηση και να εγκαταλείπουν την πλατεία. Τυχαίο γεγονός λόγω λήξης της σύμβασης μίσθωσης ή επακόλουθο του τραγικού περιστατικού μία ημέρα πριν στον γειτονικό δήμο;

Σήμερα το πρωί επικοινωνήσαμε με τον πρώην δήμαρχο Ηλιούπολης, Γιάννη Αναγνώστου. Όπως καταγγέλλει ο ίδιος, το συγκεκριμένο λούνα παρκ λειτουργούσε παράνομα, καθώς όπως υποστηρίζει, δεν είχε την απαιτούμενη άδεια από το συμβούλιο κινηματοθεάτρου, το οποίο αναλαμβάνει μετά από αίτημα της εκάστοτε δημοτικής αρχής, τη διενέργεια ελέγχου και στη συνέχεια προχωράει ή όχι στην αδειοδότηση της κάθε επιχείρησης με ανάλογη δραστηριότητα.

"Υπήρχε μόνο ένας ενδιαφερόμενος και αναθέσαμε απευθείας σε αυτόν την εκμετάλλευση του χώρου"

Ο ίδιος καταγγέλλει μεταξύ άλλων ότι η διαδικασία παραχώρησης της πλατείας στο συγκεκριμένο επιχειρηματία δεν έγινε μετά από έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, όπως προβλέπει η διαδικασία, αλλά με απευθείας ανάθεση. "Υπέβαλα ερώτηση στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο πριν από περίπου 15 ημέρες και η απάντηση που πήρα για τον τρόπο παραχώρησης από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο είναι ότι έγινε με απόφαση της οικονομικής επιτροπής, ανάθεση στον συγκεκριμένο επιχειρηματία αντί τιμήματος 180 ευρώ την εβδομάδα. Σε δεύτερη ερώτησή μου γιατί δεν διενεργήθηκε πρόχειρος διαγωνισμός, η απάντηση ήταν ότι υπήρχε μόνο ένας ενδιαφερόμενος και το αναθέσαμε σε αυτόν".

"Το συγκεκριμένο λούνα παρκ λειτουργούσε χωρίς άδεια"

Όπως μπορείτε να ακούσετε στο ηχητικό απόσπασμα που ακολουθεί, σε ερώτησή μας για το αν η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε άδεια λειτουργίας ο κύριος Αναγνώστου εμφανίζεται κατηγορηματικός: "Η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είχε άδεια λειτουργίας".

  

Δήμος Ηλιούπολης: Είμαστε καθ' όλα νόμιμοι - Όποιος θέλει μπορεί να μας ελέγξει

Αμέσως μετά επικοινωνήσαμε με το δήμαρχο Ηλιούπολης, Βασίλη Βαλασόπουλο, εξετάζοντας κατά πόσο ευσταθούν ή όχι οι καταγγελίες του πρώην δημάρχου. Όπως λέει ο κύριος Βαλασόπουλος: "Είμαι στη διάθεσή σας να σας δώσω τη σύμβαση για να δείτε ότι το λούνα παρκ ήταν προγραμματισμένο να φύγει την Κυριακή του Θωμά και έφυγε μία ημέρα αργότερα. Αυτό είχαμε συμφωνήσει και αυτό έγινε. Δεν έχει καμία σχέση με το δυστύχημα που συνέβη, η αποχώρηση της επιχείρησης αυτής. Ο κύριος Αναγνώστου κάνει αντιπολίτευση ενόψει εκλογών. Υπάρχει άδεια παραχώρησης κοινοχρήστου χώρου, αλλά και άδεια λειτουργίας. Εμείς έχουμε έτοιμο το φάκελο με τις εγκρίσεις και την άδεια λειτουργίας του λούνα παρκ".

Πρόσθεσε μάλιστα ότι: "Εγώ δεν θα μπω στη δίνη αυτή της υπόθεσης 15 ημέρες πριν τις εκλογές. Είμαστε απόλυτα νόμιμοι και στη διάθεση οποιουδήποτε οργάνου για έλεγχο. Δεν εμπλέκομαι σε προεκλογικά παιχνίδια εκμετάλλευσης λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Δεν θέλω να μπω στη λογική του κυρίου Αναγνώστου. Ο κύριος Αναγνώστου ήταν επί τέσσερα χρόνια δήμαρχος και διατηρούσε ένα λούνα παρκ στην παρανομία, εντελώς διαλυμένο και επικίνδυνο κι εμείς το αντικαταστήσαμε με έναν σύγχρονο παιδότοπο, τον οποίο σας καλούμε να πάτε να δείτε".

Ενώ αρχικά ο σημερινός δήμαρχος, είχε προτείνει να μας στείλει την άδεια λειτουργίας του λούνα παρκ, λίγη ώρα αργότερα τα πράγματα άλλαξαν...

Σε δεύτερη επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ζητώντας να μας στείλει - όπως είχε προαναφέρει ο ίδιος - την άδεια λειτουργίας της συγκεκριμένης επιχείρησης ο κύριος Βαλασόπουλος μας απάντησε χαρακτηριστικά: Δεν θα στείλω σε κανέναν τίποτα. Είναι δημόσια έγγραφα αυτά. Δεν μπορώ να μοιράζω άδειες παντού. Ο δήμος αν χρειαστεί να ελεγχθεί, θα ελεγχθεί μόνο από τα αρμόδια όργανα ελέγχου". Όταν του ζητήσαμε να τοποθετηθεί επίσημα με ηχογραφημένη δήλωσή του, ο ίδιος αρνήθηκε να το κάνει, καταγγέλλοντας για μία ακόμα φορά για αντιπολιτευτικά παιχνίδια τον Γιάννη Αναγνώστου. 

Περιφέρεια: Δεν χρειαζόταν άδεια για το λούνα παρκ

"Δεν χρειαζόταν άδεια λειτουργίας". Αυτή είναι η απάντηση της αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα, Άννας Παπαδημητρίου - Τσάτσου, στο news.gr, μετά από επανειλλημμένα τηλεφωνήματα και επίμονες ερωτήσεις μας σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας χώρου ψυχαγωγίας - λούνα παρκ στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως στην Ηλιούπολη. Η απάντηση αυτή της αντιπεριφερειάρχου έρχεται σε αντίθεση με την απάντηση του δημάρχου Ηλιούπολης, Βασίλη Βαλασόπουλου, ο οποίος ήταν κατηγορηματικός στο news.gr, καθώς ανέφερε ότι είχε χορηγηθεί κανονικά άδεια λειτουργίας στο λούνα παρκ και, μάλιστα, δήλωσε διατεθειμένος να τη δημοσιοποιήσει αρχικά... Κάτι, που στη συνέχεια αναίρεσε, απαντώντας ότι δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει από τη στιγμή που πρόκειται για υπηρεσιακό έγγραφο. 

Περιφέρεια: Δεν χρειαζόταν άδεια για το λούνα παρκ στην Ηλιούπολη

Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτήματα και σε αυτή την περίπτωση είναι πολλά. Όλα αυτά τη στιγμή που μία ημέρα μετά το θάνατο ενός μικρού παιδιού σε χώρο ψυχαγωγίας έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, με τον πατέρα του άτυχου αγοριού να κατηγορεί στην κατάθεσή του τον υπεύθυνο του λούνα παρκ για το θάνατο του παιδιού του και για πλημμελή μέτρα ασφαλείας. Επίσης, όπως ανέφερε στο news.gr τη Δευτέρα, η αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, Μαρία Καρακλιούμη, ουδέποτε είχε ζητηθεί από το δήμο Ελληνικού η σύγκληση του αρμοδίου συμβουλίου ελέγχου κινηματοθεάτρου, το οποίο γνωμοδοτεί για την αδειοδότηση χώρων, οι οποίοι σχετίζονται με ψυχαγωγικά παιχνίδια.

Διαβάστε επίσης: 

Περιφέρεια: "Ο δήμος δεν μας ζήτησε ποτέ έλεγχο του λούνα παρκ"

Δήμος: Είχαμε δώσει άδεια χωροθέτησης, όχι άδεια λειτουργίας

Το παιχνίδι εξελίχθηκε σε τραγωδία

Σταθερή η κατάσταση του ανήλικου κοριτσιού

Θάνατος στο λούνα παρκ: Για κακούργημα οι τέσσερις υπεύθυνοι