6.000 προγράμματα Αγωγής Υγείας υλοποιούνται κάθε σχολικό έτος

6000 προγράμματα Αγωγής Υγείας, από τα οποία το 25% αφορά στην πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών πραγματοποιούνται κάθε σχολικό έτος. Η συμμετοχή των μαθητών/τριων είναι προαιρετική, ενώ τα αντίστοιχα προγράμματα υλοποιούνται από ομάδες μαθητών/τριων, συντονίζονται από επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς υπό την εποπτεία των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης. Όλα τα προγράμματα που αφορούν μαθητές/τριες τα πραγματοποιούν Εκπαιδευτικοί των οικείων Σχολικών Μονάδων, ενώ οι Ειδικοί Επιστημονικοί φορείς επιμορφώνουν τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι στη συνέχεια εφαρμόζουν τα προγράμματα. 

Τα παραπάνω αναφέρονται σε απάντηση που δόθηκε στη Βουλή από τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Δερμεντζόπουλου σε ερώτηση για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το Υπουργείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτησιογόνων ουσιών στους χώρους της εκπαίδευσης. 

Ο Υφυπουργός γνωστοποιεί ότι κατά το τρέχον σχολικό έτος 2014-2015 το Υπουργείο εφαρμόζει το πρόγραμμα «Κοινωνικό Σχολείο», στο πλαίσιο του οποίου προτρέπονται οι σχολικές μονάδες να υλοποιήσουν δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα Αγωγής Υγείας, μεταξύ των οποίων και η Πρόληψη των Ναρκωτικών. 

Εκτός από το «Κοινωνικό Σχολείο» οι μαθητές/τριες ενημερώνονται και μέσα από την ύλη των γνωστικών αντικειμένων. Επίσης το Υπουργείο για την καλύτερη εφαρμογή των Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας αλλά και με πολλούς Κυβερνητικούς και μη Κυβερνητικούς φορείς όπως η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων κ.α. 

Καλόγηρος Βασίλειος