Χάρτες και σημαίες τρομοκρατικής οργάνωσης στο σκάφος στη Χίο

Η κορυφή του παγόβουνου φαίνεται πως ήταν το σκάφος που πιάστηκε στη Χίο να κουβαλά οπλισμό. Το σκάφος πιάστηκε στη διάρκεια τακτικού ελέγχου ενώ ξεκίνησαν μαζικές έρευνες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χίο.

Αποκαλυπτικά ήταν τα ευρήματα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που - μεταξύ άλλων- βρήκε στην κατοχή των υπόπτων εκτύπωση ψηφιακού χάρτη, στην οποία απεικονίζεται παράκτια περιοχή της Τουρκίας, συγκεκριμένα η περιοχή Καραντουρούμ της Σμύρνης. Στο χάρτη υπήρχαν και κάποιες συντεταγμένες. Επίσης βρέθηκαν δυο έγχρωμες εκτυπωμένες φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζονται παράκτιες περιοχές με ενδείξεις γραμμένες στην Τουρκική γλώσσα καθώς και ένα φύλλο χαρτιού, στη μια πλευρά του οποίου υπάρχουν εντυπωμένες έγχρωμες φωτογραφίες, που απεικονίζουν παράκτιες περιοχές.

Συνολικά έχουν συλληφθεί 6 άτομα, 3 ελληνικής και 3 τουρκικής καταγωγής ενώ έχουν προσαχθεί άλλοι 17.

Στο φουσκωτό σκάφος που εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών, βρέθηκε βαρύς οπλισμό και συγκεκριμένα, δύο αντιαρματικές ρουκέτες LOW, τέσσερις χειροβομβίδες αμυντικού τύπου F1, ρωσικής προέλευσης, τέσσερις πυροδοτικοί μηχανισμοί χειροβομβίδων, δύο πιστόλια των 9mm, εκατόν ενενήντα πέντε φυσίγγια διαμετρήματος 9mm, τέσσερις γεμιστήρες, δύο αυτοσχέδια εκρηκτικά γεμίσματα ζελατινοδυναμίτιδας, δύο πλήρεις αυτοσχέδιοι ωρολογιακοί μηχανισμοί με ηλεκτρικό πυροκροτητή και έξι κόκκινες όμοιες σημαίες, οι οποίες έχουν στο κέντρο ένα κίτρινο αστέρι και κάτω από αυτό αναγράφουν με κίτρινα γράμματα, την ένδειξη “DHKC”.

Το σκάφος, ο βαρύς οπλισμός, τα εκρηκτικά και τα πυρομαχικά μεταφέρθηκαν στη Λιμενική Αρχή Χίου όπου και κατασχέθηκαν, σύμφωνα με την επίσημα ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ο ένας από τους επιβαίνοντας στο σκάφος, 55χρονος υπήκοος Τουρκίας, που επέβαινε στο σκάφος, διώκεται από την INTERPOL Τουρκίας, για τρομοκρατική δράση. Είχε υποβάλλει, με ψευδή στοιχεία ταυτότητας, αίτημα για πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, το οποίο έχει απορριφθεί. Ομοίως, και ο έτερος επιβάτης, ο 33χρονος Τούρκος υπήκοος, είχε υποβάλλει αίτημα για πολιτικό άσυλο, το οποίο απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτο, καθότι δεν εμφανίστηκε στην ημερομηνία συνέντευξης.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν έρευνες, σε οικίες και χώρους στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Λουτράκι και στη Χίο, μεταξύ των οποίων και στα Γραφεία Επιτροπής Αλληλεγγύης Πολιτικών Προσφύγων στην οδό Τζαβέλα στην Αθήνα. Μάλιστα, στο κρησφύγετο της Τζαβέλα, κατά την έφοδο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας άτομα που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εντός, είχαν αρχίσει να καταστρέφουν ψηφιακά αρχεία.

Από τις μέχρι σήμερα έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • σαράντα (40) συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
  • πενήντα (50) κάρτες SIM,
  • είκοσι πέντε (25) μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών,
  • πλήθος laptop και tablet υπολογιστών,
  • τριάντα (30) συσκευές αποθήκευσης δεδομένων USB,
  • δέκα (10) εξωτερικοί σκληροί δίσκοι,
  • σαράντα τέσσερα (44) φυσίγγια κρότου λάμψης,
  • εξήντα (60) ψηφιακοί δίσκοι CD,
  • πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων και βιβλίων.